Ook snipverkouden?

Hoog tijd voor een rozenbotteltheetje! Je kan er alle rozenbottels voor gebruiken maar het gaat het makkelijkst met dikke bottels zoals van de hondsroos, de egelantier of de Japanse bottelroos.

Snij ze door, schraap de meeste zaadje en haartjes weg en plet ze in een vijzel. Reken op een flinke eetlepel verse rozenbottels per kop; van gedroogde bottels heb je maar een theelepel nodig. Hoe meer je ze plet, hoe sterker de smaak. Overgiet met kokend water, laat 10 minuten trekken en giet door een fijne zeef. Smakelijk!

+1

"Gratis jonge bessenstruiken te bekomen"

Soms denken we alleen maar aan planten kopen, terwijl je je eigen planten in een wip vermenigvuldigd hebt. Bessenstruiken stek je bijvoorbeeld supermakkelijk - oktober is een excellente maand. Snij rechte takken van zo'n 40 cm schuin af, haal 3/4 van de onderste bladeren weg en doop de punt in stekpoeder.

Plant voor 3/4 in de grond, zo'n 15 cm uit elkaar, tegen een noordenmuur waar het niet te veel waait. In de lente mogen je stekken al naar hun nieuwe plek in de tuin. Zet er wat extra in pot, om uit te delen of te ruilen voor een soort die je nog niet hebt. Probeer het ook eens met stekelbes, jostabes, cassis, vijg of moerbei.

+1

Wie heeft er aan mijn laurier gezeten?

Doorgaans is een laurier een gemakkelijke plant maar soms komt de laurierbladvlo op bezoek, het zusje van de buxusbladvlo. De jonge blaadjes krullen dan om en verbleken, omdat (de larven van) de bladvlooien ze helemaal leeggezogen hebben.

Behandelen met een insecticide heeft nu geen zin meer: de vlooien zijn al gaan vliegen. Knip alle gekrulde topjes af en controleer je laurier volgende lente regelmatig. Meestal hou je het onder controle door de aangetaste jonge bladeren weg te snoeien.

+1

Ooit al eens een kiwibes geproefd?

Kiwibessen zijn ijzersterk en leveren emmers zoete bessen op die je niet eens hoeft te schillen. Maak een plaatsje vrij tegen een zonnige muur en span elke 50 cm horizontale draden, als klimsteun.

Reken op twee meter breedte per twee planten: net als bij kiwi's zet je best een mannelijke en een vrouwelijke bij elkaar, voor de bestuiving. Ananasnaya, Geneva, Jumbo, Ken's Red en Weiki (foto) zijn de toppers. Meng flink wat bodemverbeteraar in het plantgat en geef elke lente organische mest. Binnen 3 à 5 jaar smul je van je eigen kiwibessen. Planten vind je ondermeer bij www.proeftuin.eu. (copyright foto: Marc Geens)

+1

Staat je lavendel er maar wat kaaltjes bij?

De enige manier om jarenlang geniet te hebben van je lavendel is hem twee keer per jaar te snoeien. Zo niet, wordt hij onderaan kaal en lelijk. Snoei een eerste keer in april, zodra de planten beginnen groeien.

Knip zo diep mogelijk terug, maar altijd net iets boven een nieuwe scheut en nooit in het kale hout. Knip je lavendel nu een tweede keer, meteen na de bloei. Heb je je plant jarenlang verwaarloosd, dan kan je een drastische snoei proberen. Dieper planten heeft geen zin. Geef meteen na het snoeien mest met extra fosfor en kalium, bijvoorbeeld vloeibare voeding voor mediterrane planten.

 

+1

Beginnen je bloembakken er wat pips uit te zien?

Geef ze een laatste oppepper, met vloeibare voeding. Je hebt speciale meststof voor bloeiende planten en eenjarigen zoals geraniums en petunia's, met een uitgekiende samenstelling.

Meer dan een half dopje per liter water heb je niet nodig om je planten weer in vorm te krijgen. Zorg er wel voor dat de grond vochtig is, wanneer je bemest water geeft; zo nemen je planten de voedingsstoffen het makkelijkst op.

+1

Oh, oh, oh... de rozenblaadjes zien er gewoon niet uit...

Wat nu? De schimmels en bacteriën leven zich flink uit op je rozen, bij dit warm en vochtig weer. Ze verspreiden naar hartenlust roest en sterroetdauw, dat je herkent aan de grote zwarte vlekken op het blad.

Knip de zieke bladeren weg, raap ze op en doe ze in de GFT bak. Bespuit met een schimmelwerend product tegen rozenziekten, op een droge dag, 's ochtends vroeg of 's avonds laat; zo droogt het product niet te snel. Ontsmet ook je snoeischaar!

+1

Mist je terras kleur?

Al eens aan een hangmand gedacht? Meer dan één hangmand vol bloeiende eenjarigen heb je niet nodig om je terras instant kleur te geven.

Plant in het midden viooltjes, een knolbegonia of een lage siertabak en vul de randen met hangende petunia's, fuchsia's, geraniums of Verbena. Geef je hangmand elke dag water, tenzij het veel regent. Knip af en toe de uitgebloeide stelen af en meng elke twee weken vloeibare voeding door het gietwater - op die manier blijft ze mooi tot een eind in de herfst.

+1

Vergeet je gazon niet!

Je gazon ligt er nu prachtig groen bij - maar wat als het volgende maand heet en droog wordt? Denk vooruit: een bemest gazon doorstaat de zomerse hitte beter dan een ‘arm’ gazon.

Wat je gras nu nodig heeft, is traag werkende organische mest met veel kalium voor extra weerstand tegen de droogte, en magnesium voor een diepgroene kleur. Strooi ook een fijn laagje compost over je gazon - en laat die warme zomer nu maar komen.

+1

Blauwe hortensia... of roze?

Begint je blauwe hortensia er stilaan roze uit te zien? Helaas, enkel witte, groenige en rode hortensia’s zijn kleurvast. Een blauwe hortensia zal altijd naar haar natuurlijke kleur roze willen terugkeren.

Om dat proces te remmen, plant je ze in zure grond en doe je elke twee weken blauwmaker in je gietwater. Bemest niet tegelijkertijd en geef je planten geen leidingwater – dat bevat vaak veel kalk.

+1