Groen gazon in drie dagen

Drie dagen: meer is er niet nodig om je lentegazon op te peppen. Dit kan met Evergreen GreenMax.

Vandaag strooien en over drie dagen al een zichtbaar groener gazon: het lijkt tovenarij maar dat is het niet!

De nieuwe gazonmeststof Evergreen Greenmax zit niet alleen bomvol voeding en vitaminen, die je lentegras een instant boost geven, maar bevat ook een geheime portie ijzer, wat die instant diepgroene kleur aan je pipse gazon geeft. Oeps. Mochten we dat geheim wel vertellen?

Drie dagen: meer is er niet nodig om je lentegazon op te peppen. Dit kan met Evergreen GreenMax.

+1

Is kalk echt nodig?

Kalk brengt de zuurtegraad van de bodem op peil en remt het mos. Wil je mooi gras; dan is kalk toedienen noodzakelijk.

Kalk is geen mest, maar zonder kalk kan het gras de voedingselementen uit de meststoffen niet opnemen, en blijft het er pips uitzien. Het brengt de zuurtegraad van de bodem op peil (onze bodems verzuren van nature) en remt mos.

Kalk strooi je in het najaar of het vroege voorjaar, nu dus, en best zo snel mogelijk, zodat het de tijd krijgt om op te lossen. Reken op 100 gram Evergreen Gazonkalk per vierkante meter.

Weet jij hoeveel kalk of mest je tuin nodig heeft? Neem dan een bodemstaal.

+1

Je gazon in topvorm, maand na maand

Je gazon is een veeleisend stukje groen in je tuin, dat veel verzorging en aandacht vergt. Houd je het regelmatig bij, dan krijg je in ruil een prachtig groen tapijt waar je het jaar rond van geniet.

Februari

- Mossen vind je bijna altijd in gazons met weinig zon, die niet bemest worden, te kort worden afgemaaid of waarvan de grond is dicht geslempt. Behandel het zo vroeg mogelijk, met een antimosproduct; na een tot twee weken kan je het dode mos wegharken.

- Zit er na de antimosbehandeling nog een viltlaag in je gazon, verticuteer het dan twee weken later: dat stimuleert de wortels, waardoor het gras weer dikker uitschiet.

Maart

- Een gazon dat goed gevoed is, zal minder last hebben van mos, droogte en vorst. Bemest het tussen maart en juni met organische meststoffen: die werken geleidelijk. Pas aangelegd gazon geef je het eerste jaar geen mest maar wel een laagje fijne compost, a rato van 1 kilo per m².

April

- Start met maaien, bij voorkeur op stand 4: een te kort gazon verzwakt en vormt een ideale voedingsbodem voor mos. Een intens belopen speelgazon mag je hoger maaien dan siergazon met weinig passage.

- Molshopen, slijtage onder de schommel of aan de voetbalgoal, urineplekken van hond of kat of een intense antimosbehandeling laten kale of gele vlekken achter. Herstel ze nu. Hark de bovenste grondlaag los, maak de aarde fijn, vul eventuele putten op en strooi een kant-en-klare gazonhersteller uit, die graszaad, meststoffen en potgrond in één korrel omvat.

Mei

- Maai vanaf nu elke week: hoe meer je maait, des te mooier je gazon. Al die knipbeurten stimuleren het gras om voller te groeien en om nieuwe sprietjes aan te maken en onderdrukken 'wilde' grassen.

- Houd het onkruid in de gaten. Heb je deze lente je gazon nog niet behandeld, doe het dan nu, voor woekerende onkruiden als boterbloemen je gras verstikken. Of maak het jezelf makkelijk en kies een 3-in-1 combinatieproduct, dat tegelijk je mos en onkruid aanpakt én je gazon voedt.  

 Juni

- Strooi eind deze maand een tweede keer organische mest, met een hoog kaliumgehalte, voor een betere weerstand tegen de droogte en extra magnesium voor een diepgroene kleur. Strooi er een laagje fijne compost overheen, dat vormt een isolerend laagje tegen de droogte.

Juli

- Stop met maaien als er een grote droogteperiode op komst is.

Augustus

- Gras is ijzersterk: een klassiek gazon is pas na 8 maanden aanhoudende droogte helemaal dood - zo'n lange regenloze periode hebben we in ons land nog niet gehad. Geef je gazon zelfs in een kurkdroge zomer geen water.

September

- Geef een laatste keer mest, met een aangepaste organische herfstbemesting. Die zorgt ervoor dat je gras de moeilijke wintermaanden toch goed doorlomt.

- Plant sneeuwklokjes, krokussen en blauwe druifjes in het gazon voor een lente vol kleur.

 Oktober

- Laat een bodemanalyse uitvoeren (via www.bdb.be) of analyseer zelf de grond van je gazon: er zijn heel makkelijke doe-het-zelf setjes te koop. Die kleine kostprijs weegt niet op tegen het jarenlang nodeloos kalk (en mest) strooien.

November

- Stop met maaien. Hark de bladeren van het gazon en loop er vooral niet op wanneer het veel geregend heeft of het gras bevroren is.

 

 

+1

Je gazon, drie keer anders

Je gazon, drie keer anders

Ben je het beu om elke week uren achter je grasmaaier te lopen? Heb je geen zin meer om je nog druk te maken in onkruid en molshopen in je gazon? Met een bloemenveld, een hooilandje of bloemenweide spaar je een pak werk en kopzorgen uit. En je maakt er een pak (nuttige) insecten mee blij.

Bloemenveld

Het kleurrijkst is een bloemenveld, dat je jaarlijks omspit of freest en inzaait met eenjarige bloemen; je hebt zelfs specifieke mengsels voor vlinders, bijen of akkervogels. Het resultaat is prachtig maar je hebt wel jaarlijks de kost van het bloemenzaad en het werk van het omspitten. Voor een kleiner stuk gazon is dit de mooiste oplossing; voor meer dan 100 m² kan je beter een bloemenweide aanleggen.

Bloemenweide

Wild lawn 1Een bloemenweide is een mengeling van vaste en eenjarige bloemen en grassen. Stop met je stuk gazon kort te maaien, strooi geen mest of kalk meer en laat het gras groeien. Het eerste jaar maai je nog een viertal keer, daarna verminder je naar twee keer per jaar. Het grasmaaisel voer je af: hoe armer je gazon, des te meer bloemen. Haal hier en daar een graszode weg en plant er groepjes bloemen, in functie van jouw bodem. Op arme grond zullen duizendblad en het grasklokje het goed doen; op normale bodem kaasjeskruid en blauwe knoop, op een nattere plek pinksterbloemen en ereprijs. Wil je dat je bloemenweide snel veel kleur heeft, dan kan je beter je gazon één keer helemaal laten omspitten en een bloemenmengsel met (liefst inheemse) vaste planten (maar zonder grassen!) inzaaien. Weet dat een bloemenweide het kleurrijkst wordt met veel zon. Zo'n weide evolueert spontaan: sommige bloemen breiden zich uit, andere verdwijnen en nog andere komen zomaar aangewaaid: altijd valt er wat te ontdekken.

Hooiland

Het makkelijkste gazonalternatief is een hooiland. Je laat je gazon gewoon doorgroeien en kijk wat er spontaan in verschijnt. Dat kunnen pinksterbloemen zijn, of honingklaver of, wie weet, op termijn zelfs wilde orchideeën. Hoe armer de grond, des te meer bloemen. Weet dat er maar langzaam kleur in je hooiland zal komen, maar dat het gras wel een pak insecten en vogels aantrekt. Plant er in september wat bloembollen in zoals krokussen, wilde hyacinten, mininarcissen en blauwe druifjes, dan heb je van februari tot mei een bollengrasland met extra veel kleur. Een bloemenweide en een hooiland maai je rond eind juni en medio september. Laat het grasmaaisel een paar dagen liggen en voer het dan af, zo kunnen de bloemen zich uitzaaien. Trek opkomende distels en netels en scheuten van bomen uit. Wil je het speels houden, maai dan een paadje door het lange gras en hou het samen met je resterende gazon kort.

 

+1

Gazon aanleggen? Dat doe je zo!

Gazon aanleggen? Dat doe je zo!

Ben je toe aan een nieuw gazon? September is een excellente maand om gras te zaaien; tegen volgende lente is je gazon beloopbaar. Heb je niet zoveel geduld, dan kan je graszoden leggen. In beide gevallen is een goede voorbereiding cruciaal.

Welk gras?

Maak het terrein schoon en frees het zo'n 30 cm diep. Egaliseer, meng de bovenlaag met compost of Evergreen graszaad.

Rol het uit

Heb je niet het geduld om maanden te wachten tot je je nieuwe gazon in gebruik kan nemen dan zijn graszoden, waar je al na 3 weken vrijuit kan op lopen, een goed (zij het duurder) alternatief. Zorg dat de grond zo’n 30 cm omgespit is, fijn gefreesd en egaal geharkt. Meng wat potgrond en vul de zijkanten aan met grond tegen het uitdrogen. Rol of klop de zoden stevig aan en begiet meteen royaal. Blijf de eerste twee weken regelmatig besproeien – bij erg droog weer liefst twee keer per dag. Na een tot anderhalve week maai je het gazon al een eerste keer (4 à 5 cm). Na 3 weken zijn de graszoden vastgegroeid en kan er vrijuit op gelopen en gespeeld worden. Niet alleen september maar ook april en mei zijn excellente maanden om een gazon aan te leggen. Niet zozeer de warmte als wel de vochtigheid is van cruciaal belang. Het heeft weinig zin om gras in een droge periode te zaaien - de kans dat je moet herbeginnen, is groot.

+1

Zomerkuur voor je gazon

Zomerkuur voor je gazon

Als het in de zomer warm is, dan gaat er niets boven een bbq in eigen tuin. Wil je familie en vrienden uitnodigen, dan doe je dat het liefst in een tuin die er stralend uitziet. Jammer genoeg kan je gazon er vaak erbarmelijk bij liggen want de zomer is voor het gras de meest stresserend tijd.

We geven je alvast enkele handige tips voor een stralend gazon tijdens de zomer.

Water geven

In een droge, hete zomer moet je veel aandacht besteden aan het water geven. Geef nooit water op een moment dat de zon nog veel warmte geeft, want dan verdampt het water en dringt het niet in de bodem. Kies er dus voor om ’s morgens of ’s avonds water te geven. Opteer er ook voor om 1 à 2 keer per week water te geven. Geef je elke avond een klein beetje water, dan bevorder je namelijk de aanmaak van oppervlakkige wortels en droogt je gazon sneller uit. 1 à 2 keer per week veel water geven is dan ook ideaal. Een gazon dat goed bemest is, zal ook veel sterker zijn en drogere periodes overleven.

Bemesten

SprinklerGeef dus ook op regelmatige basis meststof. Het warme weer zal het gras namelijk aanmoedigen om snel te groeien en dus zullen de aanwezige voedingselementen in de bodem snel opgebruikt zijn. Het gebruik van een meststof is dus aangewezen. Gebruik bijvoorbeeld Evergreen Gazonmest Allround dat zorgt voor een groener gazon binnen 7 dagen. Heb je deze producten toegepast in een droge periode, geef dan zeker water na toepassing.

Maaien

Probeer minstens 1 keer per week je gazon te maaien. Maai niet te kort, want dat zal mos en onkruid aanmoedigen. Gras krijgt te maken met een flinke portie stress in droge, warme periode. Heb je dus te maken met uitzonderlijke droge periodes, opteer er dan voor om minder te maaien en het gras iets langer te laten groeien.

Onkruid in het gazon

Heb je een probleem met mos, gebruik dan een product zoals Evergreen Anti-onkruid + gazonmest.

Herstellen

Het ideale moment om kale plekken te herstellen, is in de lente en in de vroege herfst. Ben je echter bereid om regelmatig water te geven, dan kan je ook in de zomer kale plekken herstellen. Gebruik hiervoor Evergreen Patch Magic: een magisch product dat zowel meststof, graszaad als potgrond bevat. Meer weten over het herstellen van kale plekken? In het artikel ‘Last van kale plekken?’ lees je er alles over.

En na al dat werk, is het nu gewoon tijd om optimaal te genieten van je stralend groen grastapijt!

+1

Last van kale plekken in je gazon?

Last van kale plekken in je gazon?

Wie ergert er zich nu niet aan kale plekken in het gazon? Met de lente voor de deur willen we liefst zo snel mogelijk weer een stralend grastapijt zonder die lelijke verdorde plekken. En dit met zo min mogelijk werk.

Om een kale plek weg te krijgen, moest je vroeger beroep doen op 3 verschillende producten: zowel graszaad, meststof als potgrond zijn nodig om van een kale plek terug een stralend stukje gazon te maken. Evergreen brengt echter een kant & klare oplossing op de markt. Evergreen Patch Magic is een gloednieuw product dat graszaad, meststof en potgrond op basis van kokosvezel combineert. Deze revolutionaire mix zorgt voor een dicht en mooi groen gazon op eender welke plaats.

Hoe werkt Evergreen Patch Magic?

Evergreen Patch Magic potgrond op basis van kokosvezel. Deze potgrond absorbeert tot 8 keer zijn gewicht in water en het volume verviervoudigt. Daardoor creëert zich rondom de graszaden een vochtig en beschermend milieu. De potgrond vertelt je zelfs wanneer je water moet geven. Wanneer de potgrond lichtbruin van kleur wordt, geef dan water tot hij opnieuw donkerbruin wordt. Als laatste bestaat deze revolutionaire mix ook uit hoogwaardige meststof om een optimale groei te garanderen.

Gazonherstel in 1,2,3..

Evergreen Patch Magic voor

- droge, zonnige plekken

- kale plekken

- gazon dat veelvuldig betreden wordt

Heb jij ook kale plekken waar je de magie van Verkooppunten’ voor de dichtstbijzijnde winkel.

+1

Lentekuur voor je gazon

Lentekuur voor je gazon

Een stralende tuin is meestal het gevolg van een mooi, dik & groen grastapijt. Maar vaak merk je na de eerste maaibeurt in de lente veel kale plekken op in je gazon. Dit gecombineerd met onkruid en mos en je gazon oogt al een pak minder aantrekkelijk. Hoog tijd dus om je grastapijt even onder handen te nemen. Dit neemt niet veel tijd in beslag en zal ook geen fortuin kosten. 1 toepassing van Evergreen Complete 3-in1 bijvoorbeeld zorgt al voor een wereld van verschil.

Dikker, groener gras

Daffodil on LawnMet Evergreen Complete 3-in-1 bereik je namelijk 3 effecten:

 • Het mos wordt zwart en sterft af
 • Onkruiden zoals boterbloem, weegbree, klavers, paardenbloem, muur, madeliefjes… worden geëlimineerd
 • Het gras wordt gevoed zodat de plekken waar mos of onkruid stond, spoedig weer dichtgroeien.

Eenvoudige toepassing

Pas eender welk moment toe tussen maart en juni, op een licht vochtige grasmat bij zacht en windvrij weer. Pas toe wanneer het onkruid en mos zich in de actieve groeifase bevinden, 3 dagen na het maaien. Op die manier zijn de blaadjes van het onkruid groot genoeg en kunnen ze voldoende onkruidbestrijder opnemen. Nadien wacht je best 3 à 4 dagen alvorens opnieuw te maaien. Het gras de eerste 4 maaibeurten niet gebruiken als mulching, maar eerst gedurende 6 maanden grondig composteren. Voor een optimale verspreiding kan je gebruik maken van de Evergreen Easy Green meststofstrooier. Is het heel warm en droog? Geef dan na enkele dagen water zodat de meststof kan opgenomen worden door het gras.

Snelle resultaten

Evergreen Complete 3-in-1 geeft voldoende energie aan het gras zodat ook de kale plekken (waar vroeger mos of onkruid stond) snel weer dichtgroeien.

We geven je graag nog een aantal extra tips mee die zullen zorgen voor een stralend grastapijt:

 • Maai het gras op regelmatige basis, minstens 1 keer per week. Maai het niet te kort, zeker niet bij droge omstandigheden.
 • Vergeet ook de randjes niet. Een gazon met goed onderhouden boorden zorgt voor een nette tuin.
 • Geef voldoende water zodat de wortels het water kunnen opnemen. Als je enkel de bovenlaag water geeft, stimuleer je wortelvorming aan het oppervlak en deze zijn veel minder sterk.
 • Geef na een aantal maanden nog eens extra meststof. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je gazon sterk en gezond blijft tijdens de zomer.
+1

Mos in je gazon? Doe er wat aan.

Mos in je gazon? Doe er wat aan.

Niets zo vervelend als mos in je gazon. Elke lente en herfst duikt het probleem weer op, zeker als het gras op een slecht gedraineerde bodem of in de schaduw moet groeien. Je kan het mos wel bestrijden maar als de groeiomstandigheden van je gazon niet verbeteren, blijft het probleem terugkomen.

Mos is niet één plant maar de naam voor een verzameling voorhistorische, niet-bloeiende planten. Op een plek waar ze niet gestoord worden, kunnen ze zich snel, als een sponsachtige massa verspreiden. Die vermeerdering gebeurt via miljoenen microscopisch kleine sporen op de blaadjes, die via het regenwater van de moederplant wegdrijven.

Mos in je gazon duidt op een aantal problemen:

 1. De bodem blijft (te) lang nat
 2. Er is te weinig voeding aanwezig
 3. De grond is dicht geslempt en bevat onvoldoende organisch materiaal
 4. Je gazon wordt te kort gemaaid; soms zelfs tot op de blote aarde
 5. De plek krijgt onvoldoende zonlicht

Mos kan je makkelijk kapot krijgen met een antimosmiddel voor gazon maar zolang je de structurele problemen van de plek niet aanpakt, zal mos blijven terugkomen via de sporen die op de bodem achterblijven. Met onderstaand stappenplan geraakt je mosprobleem echt opgelost.

Stap 1. Bestrijd het mos

Probeer vooral niet om mos uit je gazon te harken voor het antimosmiddel z’n werk heeft kunnen doen. Zorg dat het helemaal afgestorven is, anders verspreid je de mossporen over je hele gazon en maak je het probleem alleen maar erger. Evergreen Anti-mos en Gazonmest bestrijdt snel het mos in gazons en zorgt ervoor dat het gras snel opnieuw groeit. 

Heb je naast mos ook last van onkruid in het gazon en spendeer je liever tijd met vrienden en familie in de tuin? Evergreen Complete 3-in-1 werkt op drie peilers: Mos en onkruid in het gazon worden geëlimineerd zoals: weegbree, madeliefjes, muur, boter-en paardenbloem,... Daarnaast voedt Evergreen complete 3-in-1 het gazon, waardoor kale plekken snel opnieuw ingroeien.

Stap 2. Maai verstandig

Moss in lawnHoe hoog staat je gazonmaaier ingesteld? Een te kort gazon verzwakt en vormt een ideale voedingsbodem voor mos. Maai nooit korter dan 2,5 cm; een gazon van 3 of 4 cm lang oogt net zo mooi en geeft mos geen kans. Maai regelmatig - minstens eens per week in het hoogseizoen - zo moedig je het gras aan om mooi breed uit te groeien. Dit is ons maaischema:

 • Maart: elke 2 weken, 3 tot 4 cm hoog
 • April: elke 10 dagen, 3 tot 4 cm
 • Mei-augustus: minstens eens per week, niet korter dan 2,5 cm
 • September-oktober; elke 10 dagen, 3 tot 4 cm
 • November-december: alleen bij zacht weer, 3 tot 4 cm

Stap 3. Draineer

Verbeter de drainage zodat de bodem niet doorlopend nat blijft. Maak (bij voorkeur in de lente) gaatjes over de hele oppervlakte van je gazon. Zo breng je extra lucht in de grond, kan het water makkelijker weglopen en slibt de bodem minder snel dicht. Dat kan op 2 manieren. Heb je weinig mos in je gazon, prik dan met een riek elke 15 cm zo diep mogelijk in de grond. Bij ernstige en steeds weerkerende mosproblemen kan je beter een speciale beluchter gebruiken; die trekt op regelmatige afstand stukjes aarde uit. Borstel ze weg en vul de gaatjes met een goede bodemverbeteraar. De bodemverbeteraar zit vol organische stof en bezorgt je gazon een echte opkikker. Het stimuleert de wortels van de grasplanten om dieper te groeien, waardoor je gras er dikker en gezonder gaat uitzien.

Probeer je gazon in de zomer niet te besproeien. Ligt het er toch helemaal verdord bij, doorprik dan eerst de bodem met een riek. Zo kan het water ook effectief in de grond lopen in plaats van nutteloos weg te vloeien (of op het terrein te blijven staan en zo de bodem nog meer dicht te slaan). Gazons die regelmatig onder water staan, kunnen wel een goede afvloeiing gebruiken om van al dat overtollige water verlost te raken. Het makkelijkst is een verzinkput op het laagste punt van je gazon. Graaf een gat van 60 cm² en 1 m diep. Leg op de bodem een laag van 60 cm grof steengruis of gebroken bakstenen, daarboven 15 cm fijner steengruis en grind en werk af met een goed doorlatende, zanderige laag grond. Blijkt zo’n putje onvoldoende om het water tijdig te evacueren, graaf dan extra draineringgrachtjes van zo’n 30 cm diep en vul ze met grind. Zo kan het water makkelijker naar de verzinkput lopen.

Stap 4. Weg met die schaduw

Probeer van de bomen in of rond je gazon wat taken weg te halen en snoei je haag een stuk korter zodat de donkere hoekjes van je gazon meer zonlicht krijgen. Zon en wind drogen de bodem sneller uit waardoor de plek weer veel minder aantrekkelijk wordt voor mos. Krijg je de schaduw niet weg, maak dan van je hart een steen en zet je gazon om in een border met schaduwminnende planten.

Stap 5. Geef voeding

Gras dat honger lijdt, kan nooit een mooi gazon worden. Voorzie het van extra energie met een aangepaste gazonvoeding in de lente, in de zomer en een derde keer in de herfst – zo krijg je je gazon er weer helemaal bovenop. In de lente gebruik je Evergreen Gazonmest Economic, wat extra voedingselementen bevat die geleidelijk vrijkomen, waardoor het aantal maaibeurten niet stijgt. Daarnaast is deze meststof samengesteld op basis van natuurlijke grondstoffen, wat eveneens een postitief effect heeft op de bodemstructuur. 

Stap 6. Verlucht

Ga in de herfst met een speciale beluchtingsvork over je gazon en borstel bodemverbeteraar in de gaatjes. Er mag gerust nog een dun laagje bovenop je gazon blijven liggen; de wormen trekken het met plezier de bodem in. Vooral magere, heel lichte, zanderige bodems varen er wel bij.

Stap 7. Zaai bij

Na een intense antimosbehandeling kan je gazon hier en daar lege plekken vertonen; de vroege lente (april) of de herfst (oktober) zijn ideaal om het hier en daar opnieuw in te zaaien. Hark de bovenste grondlaag los, maak de grond heel fijn en strooi lichtjes Evergreen Gazonherstel uit. Bedek met een laagje compost of bodemverbeteraar, druk goed aan en hou de plek vochtig tot het zaad kiemt. Vind je het te omslachtig, zaai dan de kant-en-klare Evergreen patch magic. Deze unieke mengeling van graszaad, meststoffen en potgrond op basis van kokosvezel laat je gras al binnen 5 dagen kiemen. De meststof zorgt dat het gras zich optimaal kan ontwikkelen en de potgrond rond de zaden vertelt je wanneer het tijd is om water te geven. Kleurt het lichtbruin, dan moet je sproeien tot de plek er weer donkerbruin bijligt. Ziet je hele gazon er armtierig uit, zaai dan in het bestaande gazon een extra laag Evergreen Gazonherstel een paar weken later zal je al beloond worden met een dik, donkergroen gazon dat sterk genoeg is om tegen het mos op te tornen.

+1

De kunst van het maaien

De kunst van het maaien

Het gazon is zonder twijfel één van de meest arbeidsintensieve en tijdrovende plekken in de tuin. Maar de voldoening van een goed onderhouden gazon is dan ook groot. In de zomer groeit (gezond) gras snel. Dan moet het zeker elke week worden gemaaid, maar ook weer niet te kort. Als je de eenvoudige regeltjes hieronder volgt dan ben je zeker van een tiptop gazon, zonder dat het je al te veel moeite kost.

1. Maai regelmatig

Hoe meer je maait, des te beter vaart je gazon er bij; maai dus zo vaak als je kan. Het stimuleert je gazon om voller te groeien en om nieuwe sprietjes aan te maken, het onderdrukt ontsierende breedbladige grassen (zoals gestreepte witbol) en voorkomt dat onkruid gaat bloeien en zich in het gazon uitzaait. In normale klimatologische omstandigheden kan je onderstaand schema volgen:

 • Maart: elke 2 weken
 • April: elke 10 dagen
 • Mei-augustus: minstens eens per week
 • September-oktober: elke 10 dagen
 • November-december: alleen bij zacht weer

2. Kies de juiste hoogte

Geef je gazon vooral geen superkorte scheerbeurt! Gras moet altijd voldoende hoog kunnen groeien om gezond te blijven maar toch weer kort genoeg zijn om mooi te ogen. Dat laatste is natuurlijk persoonlijk: voor de een moet het gazon er als een biljartlaken bij liggen, de ander vindt een dikke grasmat fijn. Hou er rekening mee dat een speelgazon, dat intens betreden wordt, langer moet zijn dan een siergazon waar amper iemand op loopt. Belangrijk is ook om regelmatig te maaien en om nooit in één keer meer dan een derde van het gras af te knippen. Ben je het een keer vergeten of was je met vakantie, zet de maaier dan een stand hoger en maai twee dagen later opnieuw, op de normale hoogte. Dat is:

 • Maart-april, september-oktober en daarbuiten, in droogteperiodes:
  • Speelgazon: 3 à 4 cm
  • Siergazon: 2 à 3 cm
 • Van mei tot augustus:
  • Speelgazon: 2,5 à 3,5 cm
  • Siergazon: 1,5 à 2,5 cm

3. Hou de messen scherp

Slijp minstens één keer per jaar de messen van je grasmaaier. Botte messen rukken het gras uit in plaats van het af te knippen en beschadigen je gazon. De topjes van het gras kleuren wit en je gazon verzwakt en is vatbaarder voor ziektes en plagen.

4. Werk de kanten netjes af

MowingJe gazon is pas af als ook de kanten er netjes bijliggen. Ga een of twee keer per jaar met een manuele kantsnijder (een spade met een halve maansmes) rond en steek uitstekende wortels en graskluiten af. Heb je een heel groot gazon, dan kan je beter in een automatische graskantsnijder investeren. Ga elke keer dat je je gazon hebt gemaaid ook even met de kantmaaier langs. Op een zanderige bodem gebeurt het wel eens dat een graskant afbrokkelt. Snij het stuk waar de rand afbrokkelt uit het gazon en draai het een halve slag om zodat de ‘slechte’ rand nu in het gazon komt te liggen. Vul de gaten met bodemverbeteraar en zaai het gras opnieuw in. Geef water en controleer op kiemend onkruid.

5. Maaier voor elke plek

Is je gazon tussen 300 en 500 m² groot dan volstaat een elektrische maaier. Die werkt een pak stiller dan een klassieke maaier, is goedkoper en milieuvriendelijker. Je kiest zelf of je het gras wil opvangen of je het over het gazon laat uitstrooien. Wie een klein, grillig gazon heeft, kiest beter een zwenkmaaier zonder snoer, met accuenergie. Benzine grasmaaiers vormen de standaard voor een middelgroot tot groot gazon. Je hebt duwmaaiers of zelftrekkers, die een pak minder energie van je vergen. Een zitmaaier is dan weer ideaal voor grote gazons of grasvelden die er wat natuurlijker bij mogen liggen. Zo’n werkpaard is een behoorlijke investering maar heeft ook een erg lange levensduur. Robotmaaiers worden wel eens de grasmaaiers van de toekomst genoemd. Ze maaien helemaal automatisch, produceren geen afval, werken bijzonder stil en zo vaak als jij maar wil.

6. Gazon zonder afval

Je gazon maaien, betekent ook afval produceren en daar knelt vaak het schoentje. Je hebt al gauw een grote berg grasafval, het verteert slecht en gaat kwalijke geurtjes verspreiden. Met een mulchmaaier is het afvalprobleem zo opgelost. Die verzamelt het gras niet in een bak maar versnippert of mulcht het al rijdend en strooit de snippers onmiddellijk weer uit. De minutieus kleine stukjes verdwijnen gewoon tussen de sprietjes van je gazon. Je merkt er niets van en je gazon krijgt er een extra laagje meststof bovenop.

+1