Planten buiten

Stap 1: Houd drie (tot vier) van de sterkste twijgen, mooi over de plant verdeeld, over en knip alle andere tot helemaal beneden weg.Stap 2: Knip de overblijvende twijgen boven het derde (of vierde) naar buiten wijzend oog af, een halve centimeter boven het oog, en knip schuin naar beneden.Twee keer tot drie tellen en klaar! Enfin, toch bijna.

Bloemen in potten of bakken zijn de ideale manier om een terras op te vrolijken. Ze zorgen gedurende een lange periode voor kleur op je terras en bovendien vergt het helemaal niet veel moeite!

Met klimplanten wordt je tuin een stuk kleurrijker. In een kleine tuin krijg je er met weinig plaats een pak bloemen bij en een klimmer tegen een oude muur maakt snel groen wat lelijk was.

Een stralende border begint bij het aanplanten van bloemen en planten. Planten en bloemen aanplanten is echter veel meer dan een plantgat maken in de grond.

Nu staan zowat alle rozen er nog prachtig bij maar wat als ze straks allemaal uitgebloeid zijn? Gelukkig zijn er rozen die een hele zomer lang quasi onafgebroken bloeien, vaak tot een stuk in de herfst.

Rozen zijn tot op de dag van vandaag heel populair. Ze zijn er in alle kleuren en soorten, en ze zijn in bijna elke tuin aanwezig. Nochtans is rozen kweken en ze jaar na jaar laten floreren niet makkelijk.

Neen, de ideale haag bestaat niet, maar sommige komen wel aardig in de buurt. Omdat ze mooi zijn, weinig moeten gesnoeid worden en zelden ziek worden.

Siergrassen zijn de blikvangers van de septembertuin. Een goed siergras woekert niet, wordt niet ziek en blijft ook na een herfststorm mooi overeind. Het dus enkel nog een kwestie van kiezen...

Van alle insecten hebben de vlinders de hoogste aaibaarheidsfactor. Ze zijn niet alleen mooi, met hun heen en weer gefladder dragen ze een belangrijk steentje bij tot de bestuiving van bloemen in je tuin.

Een slecht geplante boom kan nooit meer een mooie boom worden. Neem dus ruim de tijd om jouw exemplaar zorgvuldig in de grond te stoppen.

Kikkers, padden, salamanders en libellen – zonder water krijg je ze zelden in je tuin te zien. Veel water hoeft dat niet te zijn: ook met een kleine vijver krijgt je tuin er al een verfrissende plek en een pak bezoekers bij.

Ben je toe aan je eerste tuin? Dan is een basisset degelijk tuingereedschap onontbeerlijk: een spade, een schoffel, een hark, een snoeischaar, wat handgerei en een kruiwagen.

Wil je meer genieten en minder werken in je tuin? Maar vrees je dat het er al snel als een wildernis gaat uitzien? Met deze 10 slimme trucs blijft je groenparadijs er netjes bij liggen.

In bijna elke Vlaamse tuin vind je wel minstens één buxus. Of je hem als haagplant, solitair, snoeivorm of potplant houdt, met buxus haal je prachtige effecten, met een minimum aan onderhoud.

Snak je ook zo naar kleur? Met eenjarigen pep je je terras en tuin in een wip op. Begin nu alvast met zaaien en geniet straks van een zee van kleur, maanden lang.

De temperatuur zakt nu pijlsnel: hoog tijd om je kuipplanten te beschermen tegen de kou. De grootste koukleumen haal je naar binnen; de sterkste kunnen buiten hun mannetje wel staan.

Nu zaaien, voor een tuin vol bloemen - Is het buiten nog te koud om te tuinieren? Gelukkig kan je binnen al aan de slag. Wil je een tuin vol bloemen, dan is het nu moment om eenjarigen te zaaien.

Het belangrijkste ingrediënt voor je tuin, daar zorgt de composthoop voor. Op een snelle, goedkope en reukloze manier tovert deze al je groenresten om in bruikbare compost.

Wie meteen na het opruimen van de borders de bodem met een mulchlaag bedekt, heeft straks een pak minder last van onkruid. Maar wat is mulch nu precies en doet het nog meer dan enkel onkruid weren?

De basis van gezonde en stralende planten is een goede potgrond gebruiken. Maar de keuze van de juiste potgrond is niet altijd even makkelijk. Als je bij je keuze rekening houdt met het gebruik ben je al een eind op weg.

Hoezo, is april nog te vroeg om te tuinieren? Achter glas kan je het tuinseizoen wel al beginnen. Of je nu een fervent groentekweker, een bloemengek of een weekendtuinier bent, met een serre is de lente vlakbij.

Kamerplanten

Jawel, de Franse geranium die nu vrolijk in huis staat te bloeien, is een zusje van de geraniums die 's zomers de vensterbanken opfleuren.De bloemen zijn heel gelijkend, alleen is de woonkamerversie compacter, met dikkere trossen, maar wel even vrolijke kleurtjes: helderpaars, felroze, lichtroze, donkerrood, felrood en wit. Ruik zeker eens aan het blad, dat ruikt bij een Franse geranium (die overigens niet uit Frankrijk komt, maar uit Afrika!) heel sterk.

Geen kerst zonder kerstboom. Feeërieke verlichting, vrolijke versiering en een berg pakjes aan de voet: het hoort er allemaal bij. Alleen… welke boom kiezen?

Kan je ook zo genieten van je kamerplanten? Weet dat achter die façade van mooie huisgenoot een verrassende laboratoriumactiviteit heerst. Sommige kamerplanten blijken immers kampioen in het zuiveren van de lucht.

Het geheim achter een gelukkige kamerplant, is natuurlijk de manier waarop je hem verzorgt. Maar nog belangrijker is de plek waar je hem neerzet.

Hou je van kamerplanten maar vergeet je ze helaas ook vaak water te geven? Dan zijn cactussen en vetplanten iets voor jou - die kunnen weken zonder. Ga voor een collectie mini'tjes en zet ze in toffe potjes.

Het is niet omdat je tuin vol staat, dat je woonkamer kaal en leeg moet ogen. Grote, groene planten scheppen meteen sfeer en zijn allergemakkelijkst in onderhoud. Welkom (terug) aan de vingerplant, ficus en vrouwentongen.

Je hebt beslist geen groene vingers, diepgaande kennis of een kast vol materiaal nodig om succesvol kamerplanten te houden. Meer dan een liefdevolle verzorging en wat simpele regeltjes volstaan om je huisplanten het jaar rond mooi en gelukkig te houden.

De juiste plant in de juiste pot geeft jouw interieur een fikse boost. Speel op trendy en ga voor bromelia's in zotte sixties-kleuren, Polyscias in 50 tinten groen of de betoverende bloemen van de amaryllis.

Heb je je kamerplanten een tijdje geen aandacht gegeven dan zullen ze misschien niet meteen doodgaan maar er op termijn wel slordig uitzien, met bladeren vol stof en spinnenwebben. Met een lichte schoonmaak en wat opsmukwerk krijg je ze gelukkig snel weer mooi.

Net zoals we onze kamerplanten water moeten geven omdat de regen er niet bij kan, moeten we ze ook een handje helpen bij het zoeken naar de juiste voedingsstoffen. In een pot zoeken de wortels tevergeefs naar de nodige stoffen die ze anders spontaan in de volle grond zouden vinden.

De orchideeën familie bestaat uit 25 000 verschillende soorten. Een aantal dat jaar na jaar nog steeds groeit. De meeste orchideeën zijn tropische planten die op bomen of tussen rotsen groeien en dus niet direct in de grond.