Cactus, je prikkelende huisgenoot

Cactus, je prikkelende huisgenoot

Hou je van kamerplanten maar vergeet je ze helaas ook vaak water te geven? Dan zijn cactussen en vetplanten iets voor jou - die kunnen weken zonder. Ga voor een collectie mini'tjes en zet ze in toffe potjes.

In de natuur groeien cactussen op plekken waar het soms maanden niet regent. Hun dik vel beschermt hen tegen de felste zon en zorgt ervoor dat er amper vocht verdampt. Wanneer jij ze dus een keer vergeet water te geven, merken ze daar amper wat van.

Makkelijke prikbol

CactusEr zijn meer dan 3.500 verschillende cactussen - kies dus gewoon het exemplaar dat jij mooi of schattig vindt. Het leukst is een verzameling van mini'tjes, die je elk een ander potje geeft. In een strak interieur kan je voor een echte reuzencactus gaan, zoals de schoonmoederstoel, in een opvallende (design)pot. Cactussen vergen heel weinig verzorging maar verlangen wel veel licht: een plek aan het raam, al dan niet in de direct zon, is ideaal. Geef ze vooral niet elke week een beetje water maar één keer in de maand een flinke scheut, zodat de potgrond de weken daarna goed kan uitdrogen. Heel kleine potjes of cactussen die bij een radiator of vloerverwarming staan, moet je wat vaker, zowat elke 2 weken water geven. Regenwater op kamertemperatuur is het best. Geef ze ook af en toe een fijne (lauwe) neveldouche met de plantenspuit. Verwen je nieuwe huisgenoten in de zomer met speciale vloeibare cactusvoeding die je in het gietwater mengt: daar worden ze sterker van. Geef ze nooit mest voor kamerplanten.

Stekelige kwestie

Ook al zien cactussen er redelijk statisch uit, toch bloeien ze bijna allemaal. Om ze daartoe aan te zetten, verhuis je ze in de wintermaanden naar een frissere kamer (maar wel boven 10°C!) en geef je ze geen water meer. Zodra de eerste knoppen verschijnen, zet je ze terug op een warmere plek en geef je water. Verplant je cactus elke 1 à 2 jaar of wanneer hij over de pot begint te groeien, bij voorkeur in maart. Staan er dan al bloemknoppen op, verpot hem dan na de bloei. Gebruik alleen speciale cactuspotgrond, die is extra luchtig, met ondermeer lava. Trek dikke handschoenen aan of prik bij cactussen met lange doornen een paar stukken piepschuim vast. Lange smalle exemplaren rol je gewoon in een krant. Haal zoveel mogelijk van de oude aarde weg en vul de pot weer met verse grond.

Gun je vetplanten en cactussen van midden juni tot midden september een lekkere vakantie op je balkon of terras, in de zon, liefst onder een afdak: van natte zomers (en natte voeten) moeten ze niets weten.

Copyright foto's: Serax

+1