Gezond met kamerplanten

Gezond met kamerplanten

Kan je ook zo genieten van je kamerplanten? Weet dat achter die façade van mooie huisgenoot een verrassende laboratoriumactiviteit heerst. Sommige kamerplanten blijken immers kampioen in het zuiveren van de lucht. Planten zetten dagelijks water, licht en gassen (koolzuurgas en CO2) om in suikers en zuurstof. Maar sommigen doen nog wat extra: ze zuiveren ook de lucht. Via de huidmondjes in hun bladeren nemen ze schadelijke deeltjes op en transporteren ze via de stengels naar de wortels. Daar breken micro-organismen de schadelijk verbindingen af en zetten ze om tot voedsel voor de plant. Daarbij wordt waterdamp afgescheiden, waardoor planten de luchtvochtigheid in de omgeving verbeteren en de statische elektriciteit doen afnemen.

Hoezo, vervuiling?

Maar wat is er dan wel mis aan de lucht in ons eigen huis? Een pak bouwmaterialen, elektrische apparatuur, verf, vast tapijt, gordijnen, computerschermen... geven een zekere hoeveelheid schadelijke vluchtige stoffen af. De bekendste zijn trichlooretheen, benzeen en formaldehyde. Bovendien worden gebouwen alsmaar beter geïsoleerd waardoor de lucht(vochtigheid) erop achteruit gaat. Zeker in de wintermaanden, wanneer we vaak 's avonds binnen zitten en ramen en deuren zoveel mogelijk toe houden. Wie er gevoelig aan is, krijgt er hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie aan de huid, prikkelingen aan ogen, neus en keel, allergieën en een droge mond van. Dat heet dan SBS: het Sick Building Syndrome. En neen, het komt niet alleen in kantoren voor.

Gezond in 't groen

Om echt effect te hebben, staan er best twee planten per 12m². Probeer verschillende soorten te mengen - elke plant heeft zo zijn specialiteit. Kies je planten in functie van de plek. Een goudpalm (Areca) of de 'Lady Palm' Rhapis excelsa verlangt veel licht, vocht en warmte, terwijl de drakenbloedboom (Dracaena) zich net prima voelt met weinig water en licht. Heb je door de centrale verwarming of de airco last van een droge mond, kriebel in de keel, hoest of verstopte neus kies dan voor planten die veel water nodig hebben, zoals de Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea) of de indrukwekkende palmboom Phoenix roebelenii. Die kunnen de luchtvochtigheid met 15% verhogen en geven meer dan 97 % van het gietwater via hun bladeren terug af aan de lucht. Nog andere zuiveringskampioenen zijn Aglaonema, Fatsia japonica (de vingerplant), ficussen, klimop, de varen Nephrolepis en Spathiphyllum. Verzorg je planten zo goed mogelijk, haal regelmatig het stof van de bladeren en geef ze af en toe eens een douche en aangepaste voeding. Een plant in topconditie zal immers meer lucht voor je zuiveren dan een kwakkelend exemplaar.

+1