Kamerplanten in topvorm

Kamerplanten in topvorm

Heb je je kamerplanten een tijdje geen aandacht gegeven dan zullen ze misschien niet meteen doodgaan maar er op termijn wel slordig uitzien, met bladeren vol stof en spinnenwebben. Met een lichte schoonmaak en wat opsmukwerk krijg je ze gelukkig snel weer mooi. Probeer systematisch oude, vuile en vergeelde bladeren weg te halen en verwijder de uitgebloeide bloemen; zo moedig je je kamerplant aan om snel weer nieuwe bloemknoppen te vormen.

Glanzend mooi

Haal regelmatig het vuil en stof van je bladeren zodat ze makkelijker en meer licht kunnen opnemen. Neem het blad in je hand en wrijf er voorzichtig over met een zachte, vochtige vod. Erg grote exemplaren of planten met veel fijne blaadjes kan je beter even in bad met de handdouche (of, bij mooi weer, buiten met de tuinslang) afspoelen. Cactussen, vetplanten of planten met harige bladeren mag je nooit besproeien of afwassen. Stof ze af met een droge, zachte borstel. Geef je bladeren, nu ze schoon zijn, nog een extra glansbeurt. Substral Bladglans legt een fijn laagje op de bladeren, zonder te kleven. Dat houdt nieuw stof tegen en bovendien houdt het schildluizen op afstand. Spuit geen bladglans op harige planten; het is vooral bedoeld voor dikke, leerachtige bladeren van bijvoorbeeld Ficus, Croton of de gatenplant (Monstera deliciosa). Ook jong blad kan je beter niet bespuiten.

Tijd voor een nieuwe pot

Naarmate je plant groeit, zullen de wortels langzaam maar zeker uitzetten tot je pot bomvol zit. Daardoor zal je veel vaker dan voorheen moeten begieten en riskeert je plant ook een groeistilstand. Tijd dus voor een nieuwe pot. Kies een pot die een of twee maatjes groter is en strooi een laag Substral Potgrond voor Kamerplanten . Geef daarna flink water. Vergeet niet je planten na het verpotten regelmatig extra meststoffen te geven. Hoe je dat het best aanpakt, lees je in Voeding voor Kamerplanten.

Belagers

Soms hebben bladluizen, trips, wittevlieg, dop-, schild- of wolluizen het op je kamerplanten gemunt. De staafjes van Substral Duo-Stick beschermen je lievelingen tegen deze belagers en voorzien ze bovenop van voeding voor 2 maanden ver. Je stopt ze in de grond en klaar is kees.

+1