Kerstboom kiezen

Kerstboom kiezen

Geen kerst zonder kerstboom. Feeërieke verlichting, vrolijke versiering en een berg pakjes aan de voet: het hoort er allemaal bij. Alleen… welke boom kiezen? In het tuincentrum en op de markt vind je niet één maar minstens vijf verschillende soorten kerstbomen. De populairste zijn de Nordmannspar, de Koreaanse zilverspar of de minispar Conica. Niet alleen ogen ze erg decoratief en compact; ze verliezen ook helemaal geen naalden. En dat is een belangrijk voordeel.

Nordmann is topper

De allermooiste is de Nordmannspar, met dikke, volle donkergroene naalden en een bolle vorm. De zachte naalden prikken niet en vallen helemaal niet uit. Aan z’n dikke stevige takken kan je probleemloos zwaardere kerstbollen en versieringen kwijt. Hij groeit langzaam waardoor je hem makkelijk enkele jaren kan overhouden zonder dat hij te groot wordt voor je huiskamer. De Koreaanse zilverspar (Abies koreana) heeft kortere naalden met aan de onderkant een zilverachtig tintje. Erg mooi zijn de purperblauwe naar bruin verkleurende kegels die kaarsrecht op de takken staan. Deze boom is slanker en neemt minder plaats in – ideaal voor een kleine woonkamer of een smalle hoek.

Minietje

De kegelvormige dwergspar ‘Conica’ wordt niet hoger dan 80 cm en is ideaal als tafeldecoratie. Na de feesten kan je hem makkelijk overhouden op het balkon of in de tuin. De Servische spar (Picea omorika) heeft een opvallende zilverachtige kleur, die hij te danken heeft aan de witte onderzijde van de naalden. Dat geeft hem een geraffineerd tintje. Z’n vorm is slanker dan die van de gewone spar, met sierlijk afhangende takken die hun naalden wat minder laten vallen dan de klassieke groene kerstboom. De blauwspar (Picea pungens) oogt al even aantrekkelijk, met prachtig blauwige naalden die helaas erg prikken - een minpunt.

Boom in topvorm

Kerstbomen vind je met afgezaagde stam, met wortelkluit en in een pot. Die laatste kosten wat meer maar je kan ze wel jaar na jaar overhouden. Ze zien het minst af van transport en verplaatsing van buiten naar binnen en omgekeerd. Ze zijn altijd vers, in tegenstelling tot de bomen met losse kluit of zonder wortel, waarvan je niet weet hoe lang ze al gerooid zijn. Een kerstboom heeft het erg moeilijk in onze warme, droge en felverlichte huiskamers. Om hem zolang mogelijk fris te houden en naaldval en uitdroging te voorkomen, laat je je boom de eerste paar dagen best acclimatiseren in een koelere ruimte, zoals de garage of de hal. Verplant hem naar een voldoende grote pot, houd de potkluit permanent vochtig (reken op een halve liter water per dag) en benevel regelmatig. Probeer hem uit de tocht te houden, uit de buurt van een warmtebron of felle verlichting.

+1