Orchideeën verzorgen

Orchideeën verzorgen

De orchideeën familie bestaat uit 25 000 verschillende soorten. Een aantal dat jaar na jaar nog steeds groeit. De meeste orchideeën zijn tropische planten die op bomen of tussen rotsen groeien en dus niet direct in de grond. Maar dat wil niet zeggen dat orchideeën moeilijk te verzorgen zijn. Je hoeft maar enkele basisregeltjes te respecteren en je hebt snel jaar na jaar mooie orchideeën. We zetten je alvast op weg…

Licht

Probeer direct zonlicht te vermijden. Hebben je orchideeën een plaatsje voor een zuid-gericht raam, zorg er dan voor dat er ook genoeg schaduw is.

Temperatuur

Orchideeën verkiezen een kamertemperatuur. Geef ze dus geen plaatsje naast een warmtebron zoals een radiator.

Vochtigheid

Orchideeën verkiezen een vochtig klimaat. Een vochtig klimaat creëer je door bijvoorbeeld regelmatig water te verstuiven of gebruik te maken van Substral orchideeënspray. Wees echter voorzichtig met deze manier. Te veel water kan ervoor zorgen dat water vast komt te zitten in de blaadjes wat dan weer aanleiding geeft tot allerlei ziektes en zelfs verrotting. Een andere manier van water geven is de orchidee in een schaaltje te plaatsen met water en kiezeltjes.

Potgrond

OrchidOrchideeën groeien niet in zomaar elke potgrond. Ze hebben nood aan een potgrond met een luchtige structuur die bestaat uit schors en extra turf. Dit soort potgrond zorgt ervoor dat jouw orchidee recht blijft staan en dat de wortels niet te nat worden (zo voorkom je verrotting van de wortels).

Water geven

Laat een orchidee nooit te lang in water staan. Als je water geeft, zorg er dan voor dat het water kan wegvloeien. Kies je ervoor om je plant onder te dompelen in water, zorg er dan eerst voor dat de plant goed gedraineerd is alvorens ze terug te plaatsen.

Verpotten

Orchideeën hebben niet veel plaats nodig. Ze groeien in de natuur op kleine, smalle plaatsen tussen rotsen of op bomen. Er is dus geen reden tot paniek als de pot te klein lijkt. Een algemene regel is dat je best 1 keer om de 2 jaar verpot. Zorg dat je nieuwe pot 1 maat groter is dan de vorige.

Geef voor je verpot veel water, knip beschadigde of rotte wortels af en gebruik een potgrond speciaal voor orchideeën. Probeer ook om de orchidee op dezelfde hoogte te plaatsen als daarvoor en geef na het verpotten nogmaals water.

Bemesting

Idealiter geef je 1 keer om de 2 weken extra voeding.

Wortels

De meeste orchideeën hebben bovengrondse wortels, meestal in een zilvergrijze kleur. Deze wortels nemen het meeste water op en zorgen er ook voor dat de plant kan ‘ademen’. Deze wortels mag je dus niet afknippen of bedekken met schors of potgrond.

Ziekten & insecten

Wolluizen en schildluizen zijn de meeste voorkomende insecten op orchideeën. Om deze insecten te verwijderen kan gebruik gemaakt worden van een insecticide. Kies wel voor een insecticide die geschikt is voor gebruik in huis.

Relevante producten

Orchideeën vragen producten specifiek afgestemd op hun behoeften, bijvoorbeeld:

- Substral Orchideeënmeststof

- Substral Meststofstaafjes voor orchideeën

- Substral Orchideeënpotgrond

 

+1