Voeding voor kamerplanten

Voeding voor kamerplanten

Net zoals we onze kamerplanten water moeten geven omdat de regen er niet bij kan, moeten we ze ook een handje helpen bij het zoeken naar de juiste voedingsstoffen. In een pot zoeken de wortels tevergeefs naar de nodige stoffen die ze anders spontaan in de volle grond zouden vinden. Vooral in periodes dat de plant volop aan het groeien of bloeien is, heeft ze regelmatig extra voeding nodig. Vergeet niet je plant elk jaar een rustperiode te gunnen, waarin je minder water en helemaal geen voeding meer geeft.

De belangrijkste voedingsstoffen zijn:

Kalium (K): voor mooiere bloemen. Verhoogt de weerstand van je plant tegen ziekten.

Stikstof (N): voor sterke, gezonde stengels, bladeren en jonge scheuten. Geeft de bladeren een diepe kleur.

Fosfor (P): voor een sterke wortelgroei.

Andere belangrijke elementen die je planten voor hun groei nodig hebben, zijn magnesium (Mg) (voor de aanmaak van chlorofyl in het blad), zwavel (S) en calcium (Ca).

Kies meteen een kwalitatieve voeding voor je kamerplanten, dat bespaart je werk en tijd en je planten worden er alleen maar gelukkiger door. Miracle-Gro Shake & Feed Universele meststof bevat langdurig werkende korrels met een harslaagje omheen waardoor de voeding langzaam en gecontroleerd vrijkomt. Schudt met de bus en strooi de korrels over de potgrond - sneller en eenvoudiger kan het niet.

Water en voeding in één

Oplosbare voeding meng je gewoon door je gietwater; zo kan je je lievelingen in één keer water en voeding geven. Soms zijn het korreltjes of poeder, zoals Miracle-Gro Plantenvoeding wateroplosbaar of voorgedoseerde zakjes, van Miracle-Gro Singles. Zo’n voeding werkt snel - al na 2 weken zien de planten er groener uit en gaan ze sneller groeien. Hun wortels ontwikkelen zich makkelijker waardoor ze beter bestand zijn tegen de droogte (mocht je ze toch een keertje vergeten water te geven). Je hebt ook liquide voeding waarvan je een dopje in het gietwater doet, zoals Substral Kamerplanten meststof, die de weerstand van je plant versterkt, of Miracle-Gro Vloeibare voeding Universeel, waardoor je planten weelderiger gaan bloeien. Geef je kamerplanten tussen april en september regelmatig voeding; volg de gebruiksaanwijzing voor de frequentie. Planten die in de winter bloeien, geef je voeding vanaf het moment dat ze botten vormen tot en met de bloei.

Voor elke plant wat wils

Sommige planten vergen aangepaste voeding; Substral Cactussen en Vetplanten Meststof zorgt voor een steviger weefsel; Substral Bonsai-meststof maakt de blaadjes van je ‘mini’s’ steviger en meer diepgroen. Sommige kamer- en potplanten gedijen het best in zure grond en kunnen een extra portie ijzer best gebruiken. Met Substral Rododendron, hortensia & azalea-meststof gaan zuurminnende planten uitbundiger en langer bloeien. Groene planten hebben andere behoeften dan intens bloeiende planten of orchideeën. Voor elk van die planten bestaan er aangepaste Substral Meststofstaafjes en tabletten van Osmocote Voeding. Je stopt ze gewoon in de potgrond; ze bevatten precies de juiste dosis voeding die de plant nodig heeft.

+1