Stap 1: Houd drie (tot vier) van de sterkste twijgen, mooi over de plant verdeeld, over en knip alle andere tot helemaal beneden weg.Stap 2: Knip de overblijvende twijgen boven het derde (of vierde) naar buiten wijzend oog af, een halve centimeter boven het oog, en knip schuin naar beneden.Twee keer tot drie tellen en klaar! Enfin, toch bijna.

Een stralende border begint bij het aanplanten van bloemen en planten. Planten en bloemen aanplanten is echter veel meer dan een plantgat maken in de grond.

Snak je ook zo naar kleur? Met eenjarigen pep je je terras en tuin in een wip op. Begin nu alvast met zaaien en geniet straks van een zee van kleur, maanden lang.

Rozen zijn tot op de dag van vandaag heel populair. Ze zijn er in alle kleuren en soorten, en ze zijn in bijna elke tuin aanwezig. Nochtans is rozen kweken en ze jaar na jaar laten floreren niet makkelijk.

Siergrassen zijn de blikvangers van de septembertuin. Een goed siergras woekert niet, wordt niet ziek en blijft ook na een herfststorm mooi overeind. Het dus enkel nog een kwestie van kiezen...

Een slecht geplante boom kan nooit meer een mooie boom worden. Neem dus ruim de tijd om jouw exemplaar zorgvuldig in de grond te stoppen.

Ben je toe aan je eerste tuin? Dan is een basisset degelijk tuingereedschap onontbeerlijk: een spade, een schoffel, een hark, een snoeischaar, wat handgerei en een kruiwagen.

In bijna elke Vlaamse tuin vind je wel minstens één buxus. Of je hem als haagplant, solitair, snoeivorm of potplant houdt, met buxus haal je prachtige effecten, met een minimum aan onderhoud.

De temperatuur zakt nu pijlsnel: hoog tijd om je kuipplanten te beschermen tegen de kou. De grootste koukleumen haal je naar binnen; de sterkste kunnen buiten hun mannetje wel staan.

Nu zaaien, voor een tuin vol bloemen - Is het buiten nog te koud om te tuinieren? Gelukkig kan je binnen al aan de slag. Wil je een tuin vol bloemen, dan is het nu moment om eenjarigen te zaaien.

Wie meteen na het opruimen van de borders de bodem met een mulchlaag bedekt, heeft straks een pak minder last van onkruid. Maar wat is mulch nu precies en doet het nog meer dan enkel onkruid weren?

Hoezo, is april nog te vroeg om te tuinieren? Achter glas kan je het tuinseizoen wel al beginnen. Of je nu een fervent groentekweker, een bloemengek of een weekendtuinier bent, met een serre is de lente vlakbij.

Met klimplanten wordt je tuin een stuk kleurrijker. In een kleine tuin krijg je er met weinig plaats een pak bloemen bij en een klimmer tegen een oude muur maakt snel groen wat lelijk was.

Nu staan zowat alle rozen er nog prachtig bij maar wat als ze straks allemaal uitgebloeid zijn? Gelukkig zijn er rozen die een hele zomer lang quasi onafgebroken bloeien, vaak tot een stuk in de herfst.

Neen, de ideale haag bestaat niet, maar sommige komen wel aardig in de buurt. Omdat ze mooi zijn, weinig moeten gesnoeid worden en zelden ziek worden.

Het belangrijkste ingrediënt voor je tuin, daar zorgt de composthoop voor. Op een snelle, goedkope en reukloze manier tovert deze al je groenresten om in bruikbare compost.

Van alle insecten hebben de vlinders de hoogste aaibaarheidsfactor. Ze zijn niet alleen mooi, met hun heen en weer gefladder dragen ze een belangrijk steentje bij tot de bestuiving van bloemen in je tuin.

De basis van gezonde en stralende planten is een goede potgrond gebruiken. Maar de keuze van de juiste potgrond is niet altijd even makkelijk. Als je bij je keuze rekening houdt met het gebruik ben je al een eind op weg.

Kikkers, padden, salamanders en libellen – zonder water krijg je ze zelden in je tuin te zien. Veel water hoeft dat niet te zijn: ook met een kleine vijver krijgt je tuin er al een verfrissende plek en een pak bezoekers bij.

Bloemen in potten of bakken zijn de ideale manier om een terras op te vrolijken. Ze zorgen gedurende een lange periode voor kleur op je terras en bovendien vergt het helemaal niet veel moeite!

Wil je meer genieten en minder werken in je tuin? Maar vrees je dat het er al snel als een wildernis gaat uitzien? Met deze 10 slimme trucs blijft je groenparadijs er netjes bij liggen.