De mooiste (en makkelijkste) hagen

De mooiste (en makkelijkste) hagen

Neen, de ideale haag bestaat niet, maar sommige komen wel aardig in de buurt. Omdat ze mooi zijn, weinig moeten gesnoeid worden en zelden ziek worden. Hagen die traag groeien zoals Portugese laurierkers, olijfwilg, hulst en taxus moeten maar één keer per jaar worden gesnoeid, en dat is een belangrijk pluspunt wanneer je een haag kiest. Want hagen snoeien, betekent veel werk en veel afval, dat je niet altijd goed gecomposteerd krijgt. Hagen die snel groeien als thuja en leylandii moet je tot drie keer per jaar onder handen nemen - beslist geen aanraders, dus. Bovendien vergaat het groen van coniferen maar heel langzaam, en moet je er een afzonderlijke hoop voor aanleggen, tenzij je ermee naar het containerpark rijdt. Wat in onze kringlooptuinen van vandaag eigenlijk not done is. Laat die 'weinig werk'-hagen nu ook nog groenblijvend zijn, waardoor je privacy het jaar rond gegarandeerd blijft en je in de winter op mooi groen uitkijkt. Enige nadeel? Je hebt wat geduld nodig, want hulst en taxus groeien traag. En ze kosten wat meer dan klassiekers als liguster of haagbeuk.

Dierenparadijs

HedgeHoeft het niet altijd groen te zijn, dan krijg je het dankbare lijstje der klassiekers: haagbeuk, beuk en liguster. Die laatste lijkt het voorbije decennium wat uit de gratie wegens ouderwets maar weinig haagplanten zijn zo sterk, zo compact en bloeien zo mooi als deze. En in een zachte winter blijft ze nog groen ook - dat zijn wel een pak voordelen bij elkaar. Wordt ze te dik, dan kan je ze in één keer tot op de grond afknippen, waarna ze als een feniks herrijst met fris, jong groen. Liguster is ook een smulplant voor een pak nachtvlinders en, niet onbelangrijk, zowat de goedkoopste haag die je bij een kweker kan vinden. Heb je veel aandacht voor dieren in je tuin, dan is een gemengde haag met inheemse planten ideaal. Zo'n gemengde haag is een pak spannender dan onze klassieke hagen, met een grote variatie aan bloemen, bessen, groenblijvende en kleurrijke bladeren. Weet dat je er wel wat plaats voor moet hebben en geen bezwaar mag maken tegen z'n lossere vorm. Een gemengde haag strak scheren, is moeilijk. Toppers zijn veldesdoorn, meidoorn, sleedoorn

Gelderse roos, kardinaalsmuts en gele en rode kornoelje. Plant er wat wilde rozen tussen voor de geur en de bottels. Vogels voelen zich in zo'n haag geborgen en vinden er bessen en nestgelegenheid; vlinders, hommels en bijen komen langs voor nectar. Zo valt er elk seizoen wat te beleven.

Snoeien: wanneer? 

Hagen die hun bladeren in de winter verliezen mag je vanaf midden april snoeien. Met groenblijvende hagen zoals taxus, buxus, hulst, Portugese laurierkers, olijfwilg en liguster wacht je best tot midden mei, wanneer het risico op nachtvorst is geweken. Sparren en coniferen snoei je een eerste keer in juni. Zorg ervoor dat al je hagen voor 21 juni, de langste dag, gesnoeid zijn en een laatste keer voor midden september. Een geheugensteuntje nodig? Alle groenblijvende hagen, behalve coniferen, snoei je in de maanden zonder ‘r’, van mei tot eind augustus dus.

+1