Een boom planten? Dat doe je zo!

Een boom planten? Dat doe je zo!

Een slecht geplante boom kan nooit meer een mooie boom worden. Neem dus ruim de tijd om jouw exemplaar zorgvuldig in de grond te stoppen. Eens de bladeren gevallen zijn, breekt het plantseizoen aan.

Welke plek?

Vanaf midden oktober vind je bij de kwekers bladverliezende bomen met blote wortel of met kluit (in een netje). Die zijn een stuk goedkoper dan planten in pot, die je het jaar rond kan kopen, maar je plant hem wel best meteen. De blote wortels zijn namelijk kwetsbaar en mogen vooral niet uitdrogen. De meeste bomen houden van een plek met veel licht en een voedzame, niet te zware bodem. Graaf een groot plantgat; reken op ruim een meter diameter. Laat er de boom ter controle even inzakken; de wortels mogen de zijkanten niet raken. Maak de uitgegraven aarde fijn en meng met een gelijke hoeveelheid bodemverbeteraar. Voeg op natte, zware bodems nog een derde zand toe, en op lichte grond bentoniet. Doe geen compost en al zeker geen mest in het plantgat. Die geven je boom een snellere start. Leg een eerste dikke laag aardemengsel in de put. Zet een steunpaal vast in het plantgat, aan de windzijde van de stam. Die paal hoeft niet hoog te zijn; als hij een halve meter boven de grond uitsteekt, is dat meer dan genoeg.

Planten én gieten

Dompel een boom met blote wortels vooraf een tweetal uur in een kuip met water. Zet de boom zeker niet dieper dan op de kwekerij; de wortels mogen maar net onder de grond zitten. Spreid de wortels open maar wees voorzichtig met de fijne haarworteltjes. Vul de put met de rest van het aardemengsel. Werk in laagjes, controleer tussendoor of je boom recht staat en druk telkens zacht aan. Eens de put gevuld, mag je met je voet goed aandrukken. Giet overvloedig, zodat er geen luchtbellen of holle ruimtes meer achterblijven. Bevestig je boom aan de steunpaal, met een rubberen boomband. Strooi een mulchlaag van 8 centimeter bladgrond of gecomposteerde houtsnippers over de uitgegraven oppervlakte. Blijf 10 centimeter van de stam weg. Opgelet, grote bomen doen er een aantal jaren over om helemaal ingeworteld te zijn. Geef ze tijdens droge periodes in de eerste twee zomers extra water en strooi jaarlijks een laag compost aan de voet, tegen de verdamping. Het houdt tegelijk het onkruid tegen. Bomen met kluit of blote wortel kan je alleen van midden oktober tot eind maart kopen. Plant ze meteen na aankoop, tenzij het vriest of er een schrale noordoostenwind waait. Dan hou je ze beter even op een donkere, frisse plek zoals de garage, met een vochtige jutezak rond hun wortels.

+1