Het nieuwe tuinseizoen begint in februari

Het nieuwe tuinseizoen begint in februari

Nu zaaien, voor een tuin vol bloemen - Is het buiten nog te koud om te tuinieren? Gelukkig kan je binnen al aan de slag. Wil je een tuin vol bloemen, dan is het nu moment om eenjarigen te zaaien.

Mooi en makkelijk

Aan keuze geen gebrek; ontelbaar zijn de bloemen die het (op een normale bodem) met een minimum aan aandacht goed doen. Start met de allervroegste eenjarigen zoals de klimmer Cobaea scandens en leeuwenbekjes. Winterharde eenjarigen als goudsbloem, korenbloemen, papavers, slaapmutsjes, reukerwten en eenjarige riddersporen kunnen zelfs al rechtstreeks in de tuin. Wacht wel tot vorst en sneeuw geweken zijn en zaai op een beschut plekje, in een laagje potgrond. Zet er eventueel een stolp overheen. Volgende maand kan je mooie vorstgevoelige eenjarigen als Vlijtige Liesjes, tabaksplanten, petunia’s en siersalies binnen zaaien, op een verwarmde plek. Verhuis ze onmiddellijk naar een koelere ruimte zodra ze kiemen. Zaai ook meteen wat winterharde eenjarigen: goudsbloem, Scabiosa en Cerinthe. Die zullen straks extra vroeg bloeien, in je tuin.

Zaaien is goedkoopSeed tray sowing

Behalve zaad heb je enkel een zak zaaigrond nodig. Zaaigrond is fijner en luchtiger dan gewone potgrond, bevat minder meststoffen en is steriel. Koop elk jaar een nieuwe zak en hergebruik de aarde niet. Je recipiënten haal je uit je huishoudafval: eierkartons, WC-rolletjes, botervlootjes en yoghurtbekertjes (waarvan je de bodem doorprikt). Voor delicate planten is een kweekbakje met doorschijnend deksel handig zoals een champignon- en druivendoosje of een PET-fles zonder bodem. Of maak een minikasje door een PET-fles in de lengte door te snijden. In de ene helft zaai je, de andere helft klap je er als deksel bovenop. Om te verspenen heb je niet meer dan een oude vork of een versleten potlood nodig. Begieten doe je met de plantenspuit voor kamerplanten.

Succes verzekerd

Zaai liever te dun dan te veel in één keer. Uitdunnen is een vervelende karwei en remt de overblijvende zaailingen in hun groei. Vul enkel de bovenste centimeter van je bak met zaaigrond, daaronder doe je gewone potgrond, gemengd met wat aarde uit je tuin. Eens de zaailingen aan de groei zijn, vinden ze met hun wortels voldoende voedingsstoffen in de potgrond onderin en wennen ze al aan ‘gewone’ aarde. Je hoeft ze ook niet meer te verspenen, tenzij je te dik zaaide. Moet je toch verspenen, neem dan enkel de sterkste plantjes en gooi de zwakke weg. Gebruik platte zaaibakken, zo blijven de jonge wortels compact en zijn je zaailingen makkelijker te verspenen. Alleen planten met penwortels zoals toorts en reukerwtjes moeten in een hoge pot.

 

+1