Je eigen compost

Je eigen compost

Het belangrijkste ingrediënt voor je tuin, daar zorgt de composthoop voor. Op een snelle, goedkope en reukloze manier tovert deze al je groenresten om in bruikbare compost. Met wat extra hulpmiddeltjes gaat het nog sneller.

Compost is een excellente bodemverbeteraar voor je tuin. Je kunt hem in de moestuin gebruiken, als mulchlaag tussen je planten, als fijn laagje op het gazon, in bloembakken en bij het planten van bomen en struiken. Compost maakt kleigrond lichter en verhoogt het vochthoudende vermogen van zand, waardoor planten beter bestand zijn tegen langdurige droogte. Het stimuleert het bodemleven waardoor de bodem luchtiger wordt en plantenziektes minder kans maken. Voedingsstoffen blijven langer in de bodem en de zuurgraad verbetert.

Mits enkele eenvoudige regeltjes en een minimum aan aandacht kan elke tuinier van zijn hoop onkruid, grasmaaisel, keukenafval, bladeren en snoeiafval een donkere, kruimelige, lekker ruikende humus maken. Daar helpen allerlei micro-organismen zoals bacteriën en schimmels, en wormen en insecten bij.

Wat heb je nodig?

Welk recipiënt je kiest, hangt af van de omvang van je tuin. Is die kleiner dan 250 m2, dan is een compostvat ideaal; in een grotere tuin kan je beter voor een compostbak of een composthoop kiezen. Je kan een kant-en-klare bak kopen of er zelf een maken, met metaaldraad, houten planken of kastanjehouten spijlen. Leg er ook een paar tegels of takken onder zodat overtollig vocht makkelijker weg loopt en zorg dat er een deksel op je ton zit of een dakje boven je hoop als bescherming tegen de regen.

Hoe starten?

In je compostvat probeer je de ideale mengeling van droog of bruin materiaal (zoals droge bladeren, takjes, stengels, stro, houtsnippers, karton en eierdoosjes) en nat of groen materiaal

(vers grasmaaisel, plantenresten en keukenafval) te bereiken. Hoe evenwichtiger de samenstelling van het afval in de composthoop, des te sneller het proces van vertering.

Begin met een laag bruin materiaal en meng met evenveel groene materie zoals tuin- en keukenafval of gazonmaaisel. Meng tussen elke laag Naturen Compostmaker; die versnelt het afbraakproces. Verlucht je vat wekelijks door er met een riek of een speciale beluchtingstok in te woelen. Zet een composthoop elke vier tot zes weken helemaal om. Haal er alles uit, meng door elkaar en zorg dat wat eerst aan de buitenkant zat, nu binnenin de hoop ligt. Hoe meer lucht en hoe evenwichtiger de mengeling van bruin en groen, des te sneller gaat de omzetting.

Compost met een extra

Je kan je composthoop rijker maken door er natuurlijke bestanddelen met een hoge voedingswaarde aan toe te voegen zoals Naturen Meststof op basis van Guano del Peru of Naturen Bloed- en hoornmeel. Zo haalt je zelfgemaakte compost een hoger gehalte aan stikstof en krijgen je planten straks meer voeding. Als alles goed verloopt, heb je na zes tot acht maanden kant-en-klare compost. Die ziet er uit als (grove) humus of potgrond. Soms bevat die nog onverteerde delen, zoals dikkere takken, maar die kunnen gewoon terug op de hoop.

TIP

Wat met grasmaaisel?

Vanaf mei valt de aanvoer van grasmaaisel niet bij te houden en kan je composthoop al dat groen niet meer slikken. Je hoop wordt te nat, krijgt onvoldoende zuurstof en kan zelfs gaan stinken. Verzamel in de herfst en winter alle bladeren en snoeitakken op een aparte hoop; die kan je in de lente systematisch door je grasmaaisel mengen. Of strooi wat gazonmaaisel als onkruidwerende laag tussen hagen en struiken. Met een mulchmaaier heb je helemaal geen last meer van (overtollig) gazonafval.

+1