Mooi met mulch

Mooi met mulch

Wie meteen na het opruimen van de borders de bodem met een mulchlaag bedekt, heeft straks een pak minder last van onkruid. Maar wat is mulch nu precies en doet het nog meer dan enkel onkruid weren? Mulch is een laagje organisch materiaal dat je over de bodem strooit; vandaar ook soms de naam 'strooisellaag'. Het verhindert dat onkruid kiemt en houdt de verdamping in de zomer tegen - ideaal dus voor pas geplante bomen en struiken. Daarbij beschermt het de wortels van de planten tegen extreme temperaturen en geeft het organische stoffen af aan de bodem. Zo wordt je tuin weer een stukje humusrijker. Mulch voorkomt ook uitspoeling. Je brengt het best in de lente aan, na het opruimen en bemesten van de borders.

Welke?

Strooi je mulch uit zodra de bodem goed vochtig en al wat opgewarmd is, bijvoorbeeld na een regenperiode, in een laag van 7 cm. Laat wat ruimte vrij rond de stam van bomen en struiken, anders kan er stamrot optreden. Bemesten kan gewoon bovenop; de regen neemt de voedingsstoffen wel mee de grond in. Tal van materialen lenen zich tot mulch; de meeste kan je zelf produceren zoals tuincompost, houtsnippers, grasmaaisel en bladcompost. Schors en cacaodoppen ogen het meest esthetisch. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, verzuurt mulch de bodem niet.

Mulch uit eigen tuin 

Mulch GardenTuincompost is een excellente mulchmaterie maar om je hele tuin met een laag van 5 cm te bedekken, zal je vermoedelijk niet genoeg hebben. Koop er wat bij via de lokale compostorganisatie. Houtsnippers maak je zelf, door je snoeihout te hakselen; in sommige containerparken kan je het gratis afhalen. De snippers vergaan langzaam en gaan minstens 3 jaar mee. Meng je er ook snoeisel van je coniferen doorheen, laat dan je snippers liever eerst 3 maanden composteren. Grasmaaisel is het mulchmateriaal met het minste werk én in bijna elke tuin ruimschoots aanwezig. Leg de laag nooit dikker dan 3 cm, anders gaat het gras broeien. Strooi regelmatig een dun laagje bij. Heb je veel bomen in je tuin, maak dan bladcompost. Werk heb je er niet aan, het volstaat alle bladeren op een grote hoop te leggen en 2 jaar te wachten. Eik en beuk zijn het meest geschikt.

Schors en cacaodoppen het mooist

In een kleinere tuin kan je schors als mulch gebruiken. cacaodoppen strooien. Dit afvalproduct van de chocolade-industrie bevat extra veel stikstof, potas en magnesium. Je moet het wel onmiddellijk na het uitstrooien bevochtigen, tegen het wegwaaien.

 

+1