Potgrond - de basis

Potgrond - de basis

De basis van gezonde en stralende planten is een goede potgrond gebruiken. Maar de keuze van de juiste potgrond is niet altijd even makkelijk. Als je bij je keuze rekening houdt met het gebruik ben je al een eind op weg. Een potgrond om te zaaien en stekken zit namelijk compleet anders in elkaar dan een potgrond voor zuurminnende planten. Een basiskennis van de ingrediënten is natuurlijk ook een grote hulp bij deze keuze en daar helpen wij je graag mee.

Wij lijsten je hier alvast de meest voorkomende ingrediënten even op:

Turf: dit is een natuurlijk ingrediënt dat ontstaat door ontbindende vegetatie en in verschillende kleuren bestaat gaande van zwart en donkerbruin tot lichtbruin. Turf in zijn puurste vorm heeft meestal niet veel voedingsstoffen maar het zorgt wel voor een warme en luchtige omgeving rond de wortels van de plant. Bovendien houdt turf het water en extra toegevoegde voedingsstoffen vast, en zorgt het ervoor dat overtollig water makkelijk kan wegvloeien.

Gesteriliseerd leem: dit is leem dat verhit werd om alle aanwezige ziektes en onkruidzaadjes te verwijderen.

Zand: vooraleer zand wordt toegevoegd aan potgrond wordt dit eerst gewassen om alle zoutresten te verwijderen.

Grind: dit wordt toegevoegd om een potgrond te creëren die een luchtige structuur heeft. Deze luchtige structuur zorgt ervoor dat de verluchting en drainage rond de wortels veel beter verloopt.

Kokosvezel: dit is een natuurlijk product afkomstig van de kokosnoot. Houdt het water heel goed vast.

Schors: dit ingrediënt kan gebruikt worden ter vervanging van turf. Vooraleer schors toegevoegd kan worden aan de potgrond moet dit zeer goed gecomposteerd worden.

Gecomposteerd houtafval: kan ook gebruikt worden als alternatief voor turf.

Gecomposteerd groenafval: is gemaakt van gecomposteerd huis- en tuinafval.

Gecomposteerde mest: gecomposteerde mest van dieren, gecombineerd met stro en ander materiaal dat in stallen van dieren kan gevonden worden.

Naast deze basisingrediënten zijn er ook een aantal andere elementen die extra kunnen toegevoegd worden aan de potgrond.

PotgrondMeststoffen: de meeste potgronden bevatten ook meststoffen die de planten helpen groeien. Er bestaan 2 verschillende soorten meststoffen:

  • Wateroplosbare meststoffen: deze meststoffen lossen langzaam op in water.
  • Korrelige meststoffen: ook hier zijn 2 verschillende soorten beschikbaar. Je hebt enerzijds de traag werkende meststoffen en de gecontroleerd vrijkomende meststoffen. De traag werkende meststoffen zijn afhankelijk van de vochtigheid van de potgrond. Zolang de potgrond vochtig blijft, geven deze geleidelijk de voedingsstoffen vrij. Wanneer de potgrond te nat of te droog is, zal de plant de voedingsstoffen niet opnemen. Verder heb je ook nog gecontroleerd vrijkomende meststoffen die speciaal ontwikkeld zijn om gedurende langere tijd voedingsstoffen vrij te geven. Zo geven deze meststoffen tot 6 maanden voeding.

Kalk: turf heeft een pH (zuurwaarde) van 3,5 tot 4. Kalk wordt aan de potgrond toegevoegd om de pH te verhogen naar 6 of 6,5. Een pH van 6 of 6,5 is namelijk ideaal voor de meeste planten. Maar er zijn natuurlijk ook uitzonderingen zoals zuurminnende planten die een andere pH verlangen.

Natmaker: een uitgedroogde potgrond krijgt een heel hard oppervlak waardoor water er gewoon afloopt. Door een nat element toe te voegen, wordt het oppervlak veel minder hard waardoor het water in de potgrond kan dringen.

Heel belangrijk is de pH van de grond en de potgrond. De pH beïnvloedt de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor de plant. Dit betekent dat ook al zijn er veel voedingsstoffen aanwezig, de plant ze niet noodzakelijk ook opneemt. Het is dus belangrijk om een goede pH te hebben.

+1