Rozen verzorgen

Rozen verzorgen

Rozen zijn tot op de dag van vandaag heel populair. Ze zijn er in alle kleuren en soorten, en ze zijn in bijna elke tuin aanwezig. Nochtans is rozen kweken en ze jaar na jaar laten floreren niet makkelijk. Vaak word je vanaf de start al met een aantal problemen geconfronteerd. Nochtans kan je, door de juiste plaats uit te kiezen en de juiste omgeving te creëren, je rozen voor een aantal van deze problemen behoeden. We zetten je graag op weg…

Zoek een goed plaatsje voor je rozen

Rozen hebben nood aan voldoende licht, liefst zelfs volle zon maar bescherm ze tegen koude en harde wind. Rozen doen het goed in een ruime omgeving, met heel veel lucht. Plaats ze dus niet onder bomen of te dicht bij een muur: algemene regel is dat je rozenstruiken ongeveer 60 tot 90cm van een muur plant en klimrozen 45cm. Vermijd een plaatsje waar vroeger al rozen hebben gestaan. Heb je toch geen andere keuze, ga er dan vanuit dat je grond arm is geworden aan voedingsstoffen. Je doet er dan ook goed aan om de bovenste 45cm te vervangen door verse grond of potgrond, want rozen hebben diepe wortels. Rozen hebben nood aan een grond die niet te zuur is, maar ook niet te alkalisch is. Heb je zure grond, gebruik dan eerst kalk voor je rozen plant. Heb je een alkalische grond, werk er dan eerst een bodemverbeteraar onder. Rozen hebben namelijk nood aan een neutrale of licht zure grond. Rozen verkiezen een grond rijk aan organisch materiaal, die een goede drainage heeft en vocht vasthoudt, maar die ook wormen en bacteriën stimuleert om te werken. Heb je zanderige grond, dan voeg je best voor het planten een grote hoeveelheid organisch materiaal toe. Zanderige grond droogt namelijk snel uit, verliest heel snel de voedingsstoffen en biedt bij sterke wind weinig steun aan de rozen. Bovendien vinden de wortels van de rozen er geen houvast.

Planten van rozen

Rozen kan je in 3 verschillende vormen kopen: met blote wortel, voorverpakt of in pot gegroeid. Rozen met blote wortel of voorverpakt (voorverpakt slaat op het feit dat de wortels afgeknipt zijn en met een beetje potgrond in plastic verpakt zijn) moeten geplant worden in de herfst of vroege lente, als ze nog slapend zijn. Het kan zijn dat de wortels van deze rozen al tekenen van uitdroging vertonen, dus je doet er goed aan om ze voor het planten een aantal dagen in water te zetten. Rozen gekweekt in potten kan je op elk moment van het jaar planten, let er wel op dat de grond niet bevroren is en ook geen tekenen vertoont van uitdroging. Koop alleen rozen die er goed en sterk uitzien. Kijk ook eens naar de wortels om er zeker van te zijn dat ze niet potgebonden zijn. Prepareer eerst een plantmengsel, bestaande uit 50% potgrond en 50% grond. Maak een gat en leg een laagje van 5cm van het plantmengsel. Zet de roos in het plantgat en vul de rest van het gat aan met het plantmengsel. Duw zachtjes aan (indien nodig kan je nog aanvullen met gewone grond) en geef ongeveer 5L water.

Meststof en water geven aan rozen

Rose bushRozen geef je extra meststof, door de meststof rond de struik of plant te verdelen en lichtjes in de grond in te werken. Voor het beste resultaat geef je best 2 keer per jaar extra voeding speciaal voor rozen: bij het zien van de eerste rozenknoppen en nog een keer wanneer ze nieuwe knoppen aanmaken. Welke meststof je ook gebruikt, het is niet nodig om eventueel mulch van rond de rozen te halen. De regen zorgt ervoor dat de meststof in de bodem dringt. Voorspellen ze geen regen, geef dan best even extra water. Geef je op regelmatige basis extra voeding, en heb je de grond goed voorbereidt voor het planten dan krijgt je roos normaal gezien nooit met voedingstekorten te kampen. Zie je echter toch gele plekken op de blaadjes verschijnen, dan heb je waarschijnlijk te maken met ijzer en/of mangaantekort. Zie je gele vlekken verschijnen in het midden van de blaadjes of rond de nerven, dan heb je te maken met magnesiumtekort. Tip: kijk eens bij ‘Plagen & ziekten’ voor een volledig overzicht van alle mogelijke problemen op rozen. Rozen hebben diepe wortels en hebben dus niet veel nood aan extra water. Mulch toevoegen helpt om het water vast te houden. Heb je echter perioden van langere droogte, vermijd dan de aanpak van weinig maar regelmatig water te geven. Dit zal namelijk de aanmaak van oppervlakkige wortels stimuleren. En die wortels zijn veel kwetsbaarder. Het is beter om 1 keer heel veel water te geven, dit door bijvoorbeeld de struik of plant lange tijd nat te maken met een tuinslag. Geef bovendien ’s avonds water, want dit zal verdamping van het water tegen gaan.

Mulch

Mulch is heel handig in alle delen van de tuin, dus ook tussen rozen. Het gebruik van mulch (of een andere bodembedekker) zorgt ervoor dat de ideale omstandigheden van de bodem bewaard blijven, en het zorgt ook voor minder werk. Mulch zorgt namelijk voor minder onkruid, het houdt het water beter vast en het zorgt voor een constante bodemtemperatuur. Gebruik je mulch voor de eerste keer, doe het dan op een tijdstip waarop de grond warm en vochtig is. Alvorens je mulch gebruikt, verwijder je best alle onkruid met een onkruidbestrijder. Leg een laagje van ongeveer 7,5 cm tot 10cm voor een goed resultaat.

Rozen snoeien

Rozen worden gesnoeid om ze in toom te houden en om ze te stimuleren opnieuw te bloeien. De traditionele snoeimethode bestaat uit het ‘radicaal’ snoeien. Dit wil zeggen, snoeien tot net boven een knop (ongeveer 6mm erboven), op een schuine manier knippen en alle blaadjes verwijderen. Maar dit is meestal niet nodig. Hoe meer blaadjes een roos heeft, hoe meer ze gestimuleerd zal worden om te bloeien. Snoei ze dus liever op een andere manier. Knip de helft van de oude takken. Laat alle twijgjes en blaadjes staan, met uitzondering natuurlijk van wilde scheuten. Wilde scheuten zijn scheuten die starten aan de basis van de roos en heel snel groeien. Ze zullen echter geen bloemen produceren en gaan lopen met alle voedingsstoffen. Deze kan je makkelijk verwijderen door ze af te knippen. Je kan snoeien in de herfst of vroege winter, tot zolang er geen strenge vorst is voorspelt. Vorst kan namelijk de net geknipte stengels beschadigen. Heb je grote rozenstruiken, snoei ze dan al tot ongeveer de helft in de herfst. Dit om schade door te harde wind te vermijden. Rozenstruiken of gewone rozen worden enkel gesnoeid om ervoor te zorgen dat ze netjes zijn. Bij klimrozen (als ze goed ondersteund worden) knip je de zijtakken tot een vingerlengte af. Welke soort je ook hebt, verwijder alle dode of zieke delen.

Plagen en ziektes op rozen

Voorkomen is beter dan genezen. Een gezonde, goed verzorgde roos die in optimale omstandigheden groeit, zal meer kracht hebben om plagen en ziektes te weerstaan. Heb je dus van in het begin veel aandacht besteed aan de voorbereiding van de grond, aan het uitkiezen van een plaatsje… dan zal je roos veel minder last hebben van plagen en ziektes. Combineer dit met het preventief gebruiken van een product zoals KB Roseclear, en je hebt jaar in jaar uit stralende rozen.

+1