Toveren met eenjarigen

Toveren met eenjarigen

Snak je ook zo naar kleur? Met eenjarigen pep je je terras en tuin in een wip op. Begin nu alvast met zaaien en geniet straks van een zee van kleur, maanden lang.

Mooi & makkelijk

Eenjarigen die het op normale bodem met een minimum aan aandacht goed doen zijn Juffertje-in-het-groen, godetia (Clarkia amoena), dagbloemen (Ipomoea purpurea), korenbloemen, Oost-Indische kers, reukerwten, zonnebloemen, goudsbloemen, slaapmutsjes, siertabak, Zinnia en papavers. Laat je inspireren op de wilde bloemenweide en meng de soorten door elkaar: niet alleen krijg je een weelde aan kleuren en geuren, voor vlinders en bijen is zo'n veld met papavers, korenbloemen of Phacelia een echt paradijs. Eenjarigen zijn ook ideaal om gaten in de border te vullen of als extra accent. Sommige eenjarige grassen zoals Zea mays geven extra beweging, volume en kleur. Zorg dat er ook minstens enkele siersalies zoals Salvia farinacea tussen zitten, dat zijn onbetwiste bloeikampioenen.

Wat wanneer?

Je kan niet zomaar elke eenjarige nu buiten zaaien: er zitten ook koukleumen bij, die liever een warm bedje hebben om in te groeien.

Februari

Zaai in huis de eerste eenjarigen zoals de klimmer Cobaea scandens en leeuwenbekjes (Antirrhinum) en zai winterharde eenjarigen als goudbloem, korenbloemen, papavers, slaapmutsjes, reukerwten en eenjarige riddersporen rechtstreeks in de tuin. Doe wat extra in potjes, en zet die in de platte bak. Je kan er later lege plekjes in de tuin mee vullen.

Maart

Zaai vorstgevoelige eenjarigen als Vlijtige Liesjes, siertabak, petunia’s en siersalies binnen op een verwarmde plek. Verhuis ze onmiddellijk naar een koelere ruimte zodra er 1 cm groen te zien is. Zaai wat winterharde eenjarigen binnenshuis; goudsbloem, Scabiosa en Cerinthe zullen dan extra vroeg bloeien.

April

Verplant (‘verspeen’) de jonge zaailingen van binnen naar een pot zodra het eerste paar blaadjes is gevormd. Zaai nog meer eenjarigen binnenshuis: kosmosbloemen, Zinnia,… Midden april zaai je Oost-Indische kers, Coreopsis tinctoria, Gaillardia, eenjarige lupinen en Verbena direct in volle grond. Zet het raam van de platte bak definitief open zodat de Mexicaanse madeliefjes en reukerwten kunnen afharden.

Mei

Plant na 15 mei alle eenjarigen in de tuin: het vorstgevaar is nu definitief geweken.

Lijkt je dit toch te moeilijk? Of te omslachtig? Weet dat er ook kant-en-klare oplossingen bestaan! Zo is er Substral Flower Magic dat bestaat uit bloemenzaad, potgrond en meststof. Uitstrooien, water geven en… klaar! Na 6 weken verschijnen de eerste bloemen en dat een seizoen lang. Beschikbaar in romantisch roze, dromerig blauw of voor de durvers een multicolour mix. Voor elk wat wils dus. Als dat niet makkelijk is!

+1