Tuingereedschap kiezen

Tuingereedschap kiezen

Ben je toe aan je eerste tuin? Dan is een basisset degelijk tuingereedschap onontbeerlijk: een spade, een schoffel, een hark, een snoeischaar, wat handgerei en een kruiwagen. Investeer meteen in kwaliteit – dat bespaart je een pak werk en energie.

Niets zo persoonlijk als de keuze van een spade. Het gewicht, de lengte van de steel, de vorm van het blad… het speelt allemaal een rol. Wie op zware grond tuiniert, kiest best een lang smal blad; voor zandgrond is een breed blad prima. Neem er een met een essenhouten steel, die is soepel en duurzaam, en met een voetsteuntje bovenaan het blad. Een plaatstalen spade is vlijmscherp maar niet roestvrij, en moet je elke keer na gebruik schoon en droog maken. Een (duurder) alternatief is een spade in roestvrij staal - daar heb je geen omkijken naar.

Schoffel & schop

Tuingereedschap kiezenSchoffelen lijkt simpel, tot je een uurtje bezig bent, en je je rug niet meer voelt. Het blad moet vlijmscherp zijn, in de juiste hoek staan en aan een steel van minstens 170 cm zitten. Ook bij het harken moet je met een rechte rug kunnen werken. Herfstblad ruim je met een lichte, soepele bladhark. Om bollen en kleine plantjes in de grond te stoppen, heb je een plantschepje nodig. Koop er meteen een van goede makelij, liefst hand gesmeed - ontelbaar zijn de goedkope schepjes die krom of gebroken in de vuilbak belanden. De steel moet goed in je hand liggen en het schopje mag niet te zwaar aanvoelen. Hou je van mooie dingen, laat er dan je naam in graveren. Een handschoffel of een klein harkje kunnen handig zijn, voor in de border of tussen de moestuinbedjes.

Snoeien & opruimen

Met één goede handsnoeischaar kan je al een pak werk verzetten. Kies ze op maat van jouw hand; weet dat er ook snoeischaren voor linkshandigen zijn. Koop meteen een schaar die probleemloos takken tot 2 cm aan kan en liefst eentje waar je levenslange garantie op hebt. De beste scharen kunnen helemaal uit elkaar gehaald worden, voor onderhoud of reparatie. Heb je niet zo veel kracht in je handen, kies dan voor een ergonomisch model. Investeer ook in een haagschaar; zelfs al heb je geen hagen, toch is zo'n schaar interessant om bijvoorbeeld eens een grote struik of een klimmer te kortwieken. Ook al heb je niet zo’n grote tuin, een kruiwagen is altijd handig. Je vervoert er planten mee, snoeiafval, compost en tuinmateriaal. Staan er nogal wat planten met doornen in je tuin, zoals meidoorn, koop er dan een met een vol wiel, dat nooit lekt. Heb je niet veel plaats in je tuinhok dan is een lichte opvouwbare kruiwagen de oplossing.

+1