Terrasplanten: van pot tot plant

Terrasplanten: van pot tot plant

Bloemen in potten of bakken zijn de ideale manier om een terras op te vrolijken. Ze zorgen gedurende een lange periode voor kleur op je terras en bovendien vergt het helemaal niet veel moeite!

Planten

Alles start met het aanplanten. Belangrijk is dat je een pot of bak kiest met goede drainage gaten. Dit om een ophoping van water in de pot te vermijden. Leg bovenop de drainagegaten een laagje gravel of scherven. Heb je terracotta potten dan leg je beter eerst een laagje plastic omdat in deze soort potten het water ook langs de wanden kan verdwijnen. Gebruik als basis een goede potgrond. Wanneer je bijvoorbeeld rododendrons, azalea’s of camelia’s plant gebruik je best een potgrond speciaal voor zuurminnende planten. Er zit namelijk veel verschil tussen een potgrond voor zuurminnende planten en een potgrond voor buxus bijvoorbeeld. Ben je niet zo thuis in de wereld van de potgrond? Lees dan eens ‘Potgrond – de basis’ waar alle ingrediënten van potgrond van naderbij worden bekeken. Hoeveel potgrond je precies zal nodig hebben, hangt af van de diameter van de pot:

 

22cm

25cm

28cm

32cm

37cm

42cm

5 liter

7 liter

10 liter

15 liter

23 liter

33 liter

 

TerrasplantenNa het aanleggen van een drainagelaag en het kiezen van de potgrond, ben je klaar om te starten met planten. Hou bij het aanplanten rekening met de grootte van je planten. Zet iets groter planten in het midden van de pot. Op die manier hebben ze geen kans om iets kleinere planten te domineren. Bij het aanplanten van een pot kan je zelf creatief aan de slag gaan met kleuren en soorten planten. Naast de meest bekende bloemen zoals fuchsia’s, petunia’s en geraniums kunnen ook rozen, lavendel, begonia’s, lelies … gebruikt worden. En waarom kies je niet voor een kleine moestuin op je terras? Veel groenten en fruit passen perfect in potten. Denk maar aan tomaten, sla, boontjes, ajuinen, pepertjes, aardbeien, vijgen…

Voeding

Om ervoor te zorgen dat je planten goed groeien zal je extra voeding moeten geven. Sommige potgronden, zoals Naturen Meststof voor Geraniums en bloeiende planten. Hou ook hier weer rekening met de soort plant die je hebt aangezien er voor elke plant een aangepaste meststof bestaat.

+1