Artikels

Zorg dat je alles in huis hebt om snel te kunnen starten. 15 maart is het ideale moment om tomaten te zaaien; na 15 april is het alweer te laat. Koop zaad van lekkere en mooie tomaten zoals Black Cherry kerstomaten, Coeur de Boeuf of Costoluto Genovese. Zorg voor een zaaitray en een zak verse ASEF Zaai- en stekgrond. Maak alvast plaats bij het keukenraam: je tomaten hebben veel warmte (20 °C) en licht nodig.

Muismeloenen of minikomkommers, in Groot-Brittannië Cucamelons genaamd, zijn piepkleine komkommers, niet groter dan een druif. Ze smaken naar komkommer met een fris vleugje citroen en, niet onbelangrijk, je krijgt er geen oprispingen van.Verwar ze niet met citroenkomkommers, lichtgele vruchten van het formaat van een citroen die het geweldig doen in een gin-tonic.

Het is ongelooflijk, wat je allemaal op één vierkante meter kwijt kunt: 16 verschillende groenten en bloemen, om zeker 5 maanden lang van te snoepen.

Besjes uit een bakje? Daar doen we niet aan mee. Cassis plukken we vers van de stek, aardbeien stoppen we nog warm van de zon in onze mond en rode bessen ritsen we met de tanden van de steeltjes. Groene vingers wagen zich aan ananaskers en blauwe bessen.

Heb je wel zin in eigen groen maar helaas geen tuin? Geen nood: groenten zijn flexibel en groeien ook prima op je balkon, in een pot of, nog makkelijker, in een zak.

Soms heb je gewoon geen zin in een moestuin. Of is je tuin te klein voor een bessenhoek. Gelukkig kan je groenten en fruit perfect in de siertuin laten groeien. Want ze zijn niet alleen lekker, maar vaak ook erg mooi.

Je eigen groenten kweken is gezond, lekker en goedkoop. Iedereen kan moestuinieren; meer dan een paar vierkante meter en een half uurtje per week heb je niet nodig.

Aardappelen zijn niet langer die gedwongen bordvulling, maar een 'nieuwe' groente met verrassend veel smaken en vormen. Plant primeursoorten in plaats van de klassieke bewaaraardappelen: die nemen beduidend minder plaats in de moestuin en zijn amper vatbaar voor de gevreesde aardappelziekte (phytophthora).

Heb je wel zin in verse sla, spinazie en radijsjes maar geen moestuinambities? Op een plekje van één vierkante meter kan je al met weinig moeite en tijd een pak verse groentjes kweken. Zelfs wie geen tuin heeft, kan moestuinieren.

Wat zou een Belgische moestuin zonder kolen zijn? Kolen zijn gemakkelijk te kweken, maar je moet wel weten wat ze precies nodig hebben: veel mest, veel kalk en een vel insectengaas tegen koolwitjes, koolvliegen en duivenvraat.

Ben jij vastbesloten om dit jaar te starten met je eigen moestuintje, dan heb je vast en zeker het woord ‘teeltplan’ al gehoord. Wil je een moestuintje dat jaar na jaar gespaard blijft van plagen en ziektes, dan is een teeltplan essentieel.

Het gebruik van verse kruiden tilt je warm of koud gerecht naar een hoger niveau. Ze brengen zoveel extra smaak aan jouw gerecht. Logisch dus dat er in bijna elke keuken wel 1 of meer potjes met verse kruiden staan.

Tomaten, ze zijn er in alle vormen, kleuren, maten en gewichten. Maar welke soort je ook in je tuin hebt, er gaat niets boven de smaak van een zelfgekweekte tomaat. En wist je dat tomaten echt niet moeilijk zijn om te kweken?

Pompoenen horen gewoon bij de herfst. Je oogst ze nu, in tal van kleuren en vormen. Weet dat de smaak en houdbaarheid heel erg kan verschillen. Pompoenen zijn echte slokoppen, die bijna onverzadigbaar zo’n 3 tot 4 maanden lang hele porties voedsel en water achteroverslaan.

Ken jij Court Pendu, Jefkespeer of Comtesse de Paris? Oude appel- en perenrassen zijn meer dan ooit weer in. En terecht, want het zijn ijzersterke fruitsoorten met overheerlijke smaken.

Ken jij molsla, gele snijbiet, aardpeer, pastinaak, knolkapucijn, Aziatische sla of rammenas? Deze 'vergeten' of net heel nieuwe groenten zijn hipper dan ooit. Het leuke is dat je ze makkelijk zelf kan kweken, ook zonder moestuin.