Geen tuin? Kweek je groenten in een zak

Heb je wel zin in eigen groen maar helaas geen tuin? Geen nood: groenten zijn flexibel en groeien ook prima op je balkon, in een pot of, nog makkelijker, in een zak. Meer dan een paar potten en plantzakken heb je niet nodig om zelfs het kleinste balkonnetje om te toveren tot een moestuin. Vooral plantenzakken zijn ongelooflijk handig. Je hebt ze in alle vormen, van rechthoekig tot rond, in verschillende hoogtes en kleuren. Ze worden gemaakt van polyethyleen, een ademende, geweven, recycleerbare, sterke kunststof. Onderaan zitten gaatjes om het overtollige water te laten weglopen, aan de zijkanten oren waarmee je je mobiele moestuin kan verplaatsen. Er past ongeveer 25 liter potgrond in. Ze kosten minder dan een bak of pot, gaan jaren mee en je bergt ze makkelijk weer op.

Mobiele moestuin

In een groeizak warmt de grond ook sneller op, waardoor je vlugger kan planten en oogsten. Tijdens een koude periode kan je ze gauw even naar binnen halen of afdekken met noppenfolie - die amusante knetterplastiek. Een groeizak houdt het vocht beter vast en verbruikt veel minder water dan een klassieke moestuin. Bovendien hoef je je niet meer zo te bukken. Er komt ook een pak minder onkruid in gewaaid. Je kan je groeizakken neerzetten waar je maar wil, afhankelijk van wat je groenten verlangen. Schimmelgevoelige gewassen als tomaten en aardappelen kan je onder het afdak of tegen de muur kweken. En wanneer je op een dag verhuist, kan je je mobiele moestuin gewoon opladen en meenemen. 

Van tomaat tot patat

Het kleurrijkste mobiele moestuintje bereik je met tomaten. 't Makkelijkst is een kant-en-klare wegwerpzak met bemeste potgrond in en voorgevormde gaten. Begieten hoeft slechts af en toe – de verpakking houdt het vocht prima vast. Vind je ze nogal opzichtig, zet er dan een miniafsluiting van gevlochten wilgentenen rond. Of kies één van die prachtige felrode groeizakken, helemaal passend bij jouw knalrode (kers)tomaatjes. Vul ze zelf met aarde en plant daarin je tomaten. Aardappelen groeien erg makkelijk in een grote emmer, een ton, een zak en zelfs in een paar op elkaar gestapelde autobanden! Plant ze in maart; na 2 tot 3 maanden oogst je de allereerste jonge patatjes. Reken op zo'n 3 tot 4 kilo opbrengst per zak.

Sla aan de muur

Geen plekje meer vrij op je balkon? Misschien heb je wel nog plaats aan je terrasmuur of aan de reling van je balkon. Hangzakken zijn ideaal voor wat slaatjes en groene kruiden. Je vindt ze in 2, 3 of 4 etages hoog en kan er tot 16 verschillende kleine groenten en kruiden in kwijt. Plant ze in kwalitatieve potgrond en geef elke drie weken wat vloeibare biologische meststof voor groenten of kruiden. Hang ze op een zonnige plek en vergeet niet regelmatig water te geven. In de bovenste zakjes zitten drainagegaten, waarlangs het water naar de onderste etages kan sijpelen. De onderkant is ondoorlaatbaar; zo drupt er geen water of modder op je balkon.

 

+1