Groenten en fruit in de siertuin

Groenten en fruit in de siertuin

Soms heb je gewoon geen zin in een moestuin. Of is je tuin te klein voor een bessenhoek. Gelukkig kan je groenten en fruit perfect in de siertuin laten groeien. Want ze zijn niet alleen lekker, maar vaak ook erg mooi. Een stekelbessenboompje tussen de struiken of een artisjok in de border: een pak eetbare planten zijn uitermate decoratief. Denk maar aan de druivelaar tegen je tuinmuur, de kiwi over de pergola of de vijgenboom in het gazon. Neen, er is geen enkele reden waarom je die lekkere smulplanten niet gewoon in de siertuin zou houden.

Lekker dichtbij

Een klassieke moestuin ligt vaak achterin de tuin: op een regendag heb ik niet altijd zin om zo ver te lopen voor wat sla of bieslook. Hoe dichter bij je keuken, des te sneller grijp je naar je eigen groen. Je bent sneller geneigd om wat nieuws te planten of te zaaien, je jonge groenten te begieten of een onkruidje mee te pikken, wanneer je groenten vlakbij in de borders staan. Als er al een slak dreigt, zal je ze sneller merken en de merels zullen niet zo gauw je aardbeien dicht bij het huis komen opsmullen. Bovendien zijn een pak groenten minstens zo mooi als sierplanten. Artisjok, kardoen, rode en gele snijbiet zijn echte tuinjuweeltjes; het loof van venkel en worteltjes is allersierlijkst en een rabarberblad is meer dan decoratief. Durf eens een sla, radijs of kool te laten opschieten: het resultaat is verrassend en mooi.

In de border

Kapucijntjes of Oost-Indische kers zijn echte kleurbommen. Zet drie stokken tegen elkaar, als wigwam, en plant een paar kapucijntje in het midden - in een mum van tijd zitten ze bovenin de top. De hele plant is eetbaar, van de blaadjes tot de bloemen, en je border krijgt er een pak kleur bij. Het lukt natuurlijk ook met klimbonen, als je die lekkerder vindt. Ook bessen doen het prima tussen de bloemen. Een stekelbesboompje is bijzonder decoratief en verkleurt mooi geel in de herfst. Of hou een jostabes op een snoer: dat neemt al helemaal geen plaats in beslag en levert wel lekkere bessen op, iets tussen stekelbes en cassis. Frambozen moet je wel wat in toom houden: die hebben nogal de neiging om zich ondergronds uit te breiden.

Mix & Match

Plant je groenten niet op een rijtje maar in groepjes tussen je bloemen en probeer ze te mengen. Zet basilicum of uien bij de wortels, dille of bonenkruid tussen de boontjes en tomaten naast kolen. Zo'n mengeling brengt lastige insecten in de war: de wortelvlieg geraakt het noorden kwijt en bladluizen verliezen de weg. Goudsbloemen naast kool, sla of tomaten houden de witte vlieg weg en de oorwurmen, die in dahlia's wonen, eten met plezier de bladluizen op je bonen op. Groenten in de siertuin leveren veel vruchten op: de bloemen trekken hommels aan die met plezier je groenten bestuiven.

+1