Pompoenplezier

Pompoenplezier

Pompoenen horen gewoon bij de herfst. Je oogst ze nu, in tal van kleuren en vormen. Weet dat de smaak en houdbaarheid heel erg kan verschillen. Pompoenen zijn echte slokoppen, die bijna onverzadigbaar zo’n 3 tot 4 maanden lang hele porties voedsel en water achteroverslaan.

Niet toevallig zie je ze zo vaak op een compost- of mesthoop. Hoe meer zon, des te dikker de vruchten. Pompoenen zijn ook ideale bodembedekkers die een nog braakliggend stuk tuin mooi bedekt houden of een hoop (puin)afval verbergen. Klein pompoensoorten kan je ook langs een (stevig) rek, een boog, een zelfgemaakte tipi of over een afsluiting laten klimmen. Opbinden hoeft niet – een pompoen heeft hele sterke hechtranken.

Op tijd naar binnen

PumpkinOogst je pompoenen tegen midden oktober, voor de eerste nachtvorst. Regent het aanhoudend of zakt de temperatuur een hele week onder 10°C, haal ze dan meteen naar binnen. Je pompoen is rijp wanneer z’n steel er kurkachtig en verrimpeld uitziet en de vrucht keihard aanvoelt. Oogst zo voorzichtig mogelijk, met de steel er nog aan; de minste beschadiging kan rot veroorzaken. Bewaar ze op een droge en donkere plek, bijvoorbeeld in de kelder, tussen 8 en 12°C. Sommige soorten blijven tot een jaar goed. Pompoenen zijn ideale wintergroenten, bevatten weinig calorieën en veel bètacaroteen en vitamine A.

De beste keuze

Je hebt honderden verschillende soorten, van de allerkleinste zoals Sweet Dumpling, Baby Boo of Jack Be Little, een knaloranje die makkelijk in je hand past, tot de echte reuzenpompoenen. Die kunnen makkelijk honderden kilo's zwaar worden, zoals de oranje assepoesterpompoen Rouge Vif d’Estampes. Leuk om te kweken, maar lekker zijn ze niet. En wat dacht je van de spaghettipompoen, die gevuld is met draderig vruchtvlees? Boternootpompoenen zijn heerlijk zoet, met een bijzondere nootjessmaak: Butternut, Avalon, Kikuza en Musquée de Provence. Maar de allerlekkerste zijn de Hokkaido-pompoenen uit Japan zoals Uchiki Kuri, Blue Kuri of Golden Delicious. Heerlijk in allerlei gerechten en bovendien makkelijk een winter lang te bewaren. Wil je van die ene lekkere pompoen zaad oogsten, haal de pitten dan uit de vrucht, was ze en laat ze drogen op een warme plek met voldoende verluchting. Haal het vliesje weg en bewaar droog, donker en vorstvrij, in een papieren zak. Opgelet, als je ook sierkalebassen of showpompoenen (met weinig smaak) kweekt, is de kans groot dat de zaden gekruist zijn en kan je beter nieuw (soortecht) zaad kopen.

 

 

+1