Prachtige bladplant met verrassend vroege blauwwitte bloempjes. Geef hem een showplek vooraan in de border, onder rozen of hortensia's of als bodembedekker onder bomen.

Fascinerende paarse, diepblauwe of roze gepunte klokjes op ijle stelen, die wekenlang de border kleuren. Het erg mooie blauwgroene blad krijg je er bovenop.

Wanneer de eerste blauwe en witte bloemen van longkruid tevoorschijn komen, worden ook de bijen en solitaire wespen wakker. Het is bovendien een excellente bodembedekker.

Een bijzonder decoratieve struik met wintergroen blad en een zilvergrijze onderzijde, die je tot een mooie haag kan laten opgroeien.

Excellente bodembedekker voor een plek met wat schaduw en een frisse, vochtige bodem. Plant onder struiken, bomen en hagen. Vroeg in de lente verschijnen lieflijke bloemen.

Geen mysterieuzere klimmer als de passiebloem, met z'n grote paarswitte bloemen met fascinerend hart. Elke bloem bloeit maar 1 dag, maar er komen er voortdurend nieuwe bij.

Of je hem nu in als haag, bol, kegel of wolk houdt, met buxus kan je alle kanten uit. Wie geen tuin heeft, kan hem in pot houden. Het jaar rond heb je dan wat moois op je terras.

Blauwe druifjes zijn enthousiaste lentebollen zonder omkijken die jaar na jaar terugkomen. Ook erg mooi in bloembakken op je vensterbank of terras.

Deze ijzersterke, weinig veeleisende klimmer oogt het jaar rond decoratief maar toont zich in de herfst op z'n mooist, met spectaculaire rode en paarse herfstverkleuring.

Er bestaan wel 500 verschillende hortensia's; aan keuze beslist geen gebrek. Het bekendst zijn de roze, paarse en witte 'bollen' maar je hebt ook prachtige platte kantbloemen.

Rozen zorgen voor kleur, geur en volume - ze mogen in geen enkele tuin ontbreken! De meeste moderne rozen vergen amper onderhoud en worden niet (meer) ziek - ideaal voor wie veel wil genieten zonder al te veel tijd aan z'n planten te spenderen.

Weinig planten kunnen prat gaan op zo'n bloemenweelde als zonnekruid. Deze imposante plant bloeit wekenlang en alleruitbundigst. Zelfs de felste storm krijgt ze niet plat.

Forsythia heeft misschien een ietwat ouderwets imago, maar met één zo'n struik in je tuin maak je wel de lente, wekenlang. Late vorst en sneeuw deert haar niet.

Dit heerlijk geurende keukenkruid is niet alleen heel lekker maar ook bijzonder decoratief. Voor in de tuin of op je terras.

Voor deze elegante klimmer is er in elke tuin wel een hoekje vrij, of je nu van natuurlijke zachtroze tinten houdt of van spectaculaire, dubbele bloemen in de opvallendste tinten.

Geen enkel gras is zo indrukwekkend als dit struisriet, met manshoge aren en een dikke pol diepgroen blad. Je kan hem op elke plek kwijt en woekeren doet hij niet.

Brandkruid fascineert, met z'n grote harige bladeren en ijle stelen vol pittoreske pompons. Een zachter geel is er niet, voor in de border.

De vingerplant is een wel heel opvallende verschijning in de huiskamer. Hij is kampioen in het zuiveren van de lucht.

Met z'n bedwelmende zoete (avond)geur en natuurlijke look is de kamerfoelie maar wat geliefd. Geef hem een plekje tegen een muur of hek, in de buurt van je terras.

Een citrus op je terras oogt allersjiekst. Aan keuze geen gebrek; je hebt citroenen, limoenen, appelsienen, pompelmoezen of clementines, als struik of bol op stam.

Eén Afrikaanse lelie op je terras maakt de zomer, of je nu voor de typische lavendelblauwe bloemen kiest of voor de koelere witte variant. Je kan ze ook in de border planten maar overwinteren doe je best binnen.

Toverhazelaars verrassen met hun gele, oranje of rode spinachtige trosjes aan de nog kale takken. Mis hun lekkere geur niet!

Eén van de weinige terrasplanten die het in een natte zomer beter doet dan in een droge. Tot aan de eerste vorst zorgt fuchsia voor een overweldigende kleurenpracht.

Een van de allermooiste klimmers voor een muur op het noorden, met z'n grote witte schermachtige bloemen, sierlijk hartvormig blad en grillig takkenpatroon.

Erg mooie en ijzersterke wintergroene struik die je prima tot haag kan snoeien. De vrouwelijke planten geven in de winter erg mooie (en voor de vogels lekkere) besjes.

Sneeuwklokjes bloeien heel vroeg en lang, ogen lieflijk en zijn ijzersterk. Een must voor elke tuin, hoe klein ook.

Het ultieme Provence-gevoel? Daar zorgt lavendel voor, met z'n decoratief blad, het jaar rond, en z'n geurende lavendelbloemen, de hele zomer lang. Ook erg mooi in pot.

De volle bos brede, golvende bladeren van dit supergrasje kleuren in de herfst prachtig strogeel. Wordt niet hoger dan een halve meter en past zelfs in de kleinste tuin.

Geen veelzijdiger plant als haagbeuk. Je kan er prachtige hagen of snoeivormen mee maken maar ook als grote struik of boom is haagbeuk mooi. En het is een inheemse én sterke plant.

Met z'n trossen witte, gele, roze en paarse knikkende kelken steelt de kerstroos maandenlang de show in je tuin. Een bijzonder dankbare, altijdgroene borderplant.

Tuingeraniums - niet te verwarren met Pelargonium of balkongeraniums! - zijn echte bloeikampioenen die in geen enkele border mogen ontbreken. Ze worden niet ziek, woekeren niet en doorstaan de barste winters.

Geen Pasen zonder paaslelies of narcissen, hoewel ze meestal al een pak vroeger bloeien. Deze lentebollen komen trouw elk jaar terug, zonder dat je er wat dan ook moet voor doen.

Skimmia is een schitterende groenblijvende terrasplant voor herfst en winter. De mannelijke soorten pronken met rode winterbotten en witte lentebloemen; de vrouwelijke knalrode herfstbesjes.

Met z'n glimmende altijdgroene blaadjes vormt deze Lonicera een excellent alternatief voor buxus. Ook mooi als wat hogere bodembedekker.

Geen herfsttuin zonder asters! Aan keuze alvast geen gebrek: er zijn wel honderden verschillende, in alle mogelijke hoogtes en (pastel)tinten. Vlinders zijn er dol op.

Erg mooie, wintergroene terrasplant waar je alle kanten mee uit kan: als kegel, bol of boompje op stam. De blaadjes pluk je en gebruik je vers, in de keuken.

De slanke, paarse saliearen staan de hele zomer prachtig in de border. Vlinders en bijen zijn dol op de lilablauwe tot dieppaarse bloemen. Je kan siersalie ook perfect in pot houden, op een zonnige plek.

Vind je liguster oudbollig? Weet dat het één van de sterkste en interessantste haagsoorten van Europa is, die in zachte winters ook nog eens mooi groen blijft.

Eén magnolia in bloei kondigt de lente aan, hoewel een late nachtvorst of hagelstorm al dat moois kan vergallen.

Geen gemakkelijkere bloesemkampioen dan het krentenboompje, met z'n overdaad aan witte bloesems tussen de bronskleurige jonge blaadjes. Past ook in de kleine tuin.

Zonnehoed is een echte zomertopper voor de border, met z'n purperroze margrietbloemen waar vlinders dol op zijn. De klassieker bloeit roze maar nieuwe kleuren als wit, groen, geel, oranje en wijnrood zijn in opmars.

Makkelijk en mooi is deze struikklimop, met z'n hartvormig blad en trosjes zwarte bessen. Je kan hem als struik, bodembedekker of vakvulling planten.

Geen vrolijker begin van de lente dan een veld vol krokussen. Het effect is het mooist in een groep van zo een 150 bolletjes bijeen.

Nog voor eender welke clematis bloeit ontvouwt de klimaugurk z'n donkerpaarse, delicaat geurende bloemtrosjes. Soms volgen er in de zomer nog grappige peulen of 'augurken'.

Met hun verbluffende bloemen en geur maken lelies altijd indruk. Plant ze in de border, in kleine groepjes tussen je vaste planten en zet wat geurende lelies in pot op je terras.

Een sierlijk struikboompje met witte bloesems en bronskleurig jong blad in de lente, leuke zomerbesjes (waar vogels dol op zijn) en een prachtig rode herfstverkleuring.

Als bladplant is de hosta onovertroffen, met haar geribbelde hartvormige bladeren in alle maten en tinten groen. Een must voor elke border maar net zo mooi in pot op je terras.

Prachtige kleine boom met witte orchideebloemen, rode lycheeachtige zomervruchtjes en kleurrijk rood tot paars herfstblad.

Met haar lieflijke roze en violette bloemen is de klokjesbloem één van de meest populaire tuinplanten. Je hebt ze in alle vormen en maten, ook voor de piepkleine tuin of pot.

Geen ander gras blijft zo mooi rechtop staan als dit prachtige prairiegras. Een schitterend silhouet, ook in de winter. In de herfst kleurt het geel tot rood.

Zonder enige twijfel de allermooiste en meest verfijnde winterbloem, met een massa felle kleuren tot in april.

Blauweregen bloeit sensationeel, met lange trossen, romantische, geurende bloemen. Prachtig tegen een hoge muur of over een stevige pergola.

Elke bloem van de eendagslelie bloeit maar één dag maar alle bloemen samen zorgen voor minstens een maand lang kleur. Een excellente borderplant voor tussen planten die vroeger of later bloeien.

De koning van de herfstverkleuring, met z'n grote gele en donkerrode handvormige bladeren en opvallende kurkachtige stam en twijgen. De blikvanger voor de grote tuin.

Allersierlijkst zijn ze, die herfstanemonen, met hun elegante bloemen op ijle stelen. Je kan kiezen tussen spierwit of alle tinten roze. Mooi in groep of kriskras in de border.

Echte blikvangers zijn het, deze zomerbloembollen, met hun soms immense bloembollen die fier tussen de andere planten uitspringen. Daarna drogen hun zaaddozen prachtig in.

Heel groot wordt dit inheemse plantje niet maar wat een enthousiaste lentebloeier, met z'n vrolijke gele bloemen die elke kou trotseren. Plant onder bomen, struiken en hagen.

Geen nostalgischer geur dan die van seringen. Geef je struik een plekje achterin de border of tussen andere struiken of bomen.

In de lente en de zomer blijft de kardinaalsmust bescheiden maar in de herfst kan je er niet omheen, met z'n geel tot rood herfstblad en de grappige oranjeroze vruchtjes in de vorm van een... kardinaalsmuts.

De Japanse esdoorn is de elegantie zelve en oogt van de lente tot de herfst bijzonder decoratief. Heb je geen tuin, dan kan je hem perfect in een pot op je terras houden.

Deze inheemse conifeer blijft de hele winter mooi intens groen. Snoei hem tot strakke haag, blok of bolvorm.

De elfenbloem heeft haar naam niet gestolen, met haar sprookjesachtig mooie bloemen in heel bijzondere tinten geel. Het subliem geaderde blad krijg je er bovenop.

Aan een sierappelaar beleef je het jaar rond plezier. In de herfst steelt hij de show met rode, oranje en gele minivruchten. Mooi als solitair in de border of in het gazon, ook in de kleine tuin of in pot.

Bloedrood, wijnrood, paarsrood... de bladeren van de moeraseik lijken in de herfst wel in brand te staan. Een boom met allure, voor de grote tuin.

Deze minikastanje past in elke tuin. Hij is op z'n mooist in de lente, met z'n jong rood blad en rode, opstaande toortsbloemen. In een kleine tuin kan je hem ook in pot houden.

Pioenen zijn echte kleurbommen. Ze bloeien niet lang maar wel spectaculair, met enorme bloemen boven decoratief blad.

Of je ze nu in de tuin of in een bloembak houdt, viooltjes maken gewoon de lente. Zelfs een tikje nachtvorst kan hun bloei niet stoppen.

Dit bijzonder aaibare gras-zonder-zorgen past in elke tuin, van landelijk tot superstrak. Mooi in een grote groep of gemengd met vaste planten in de border.

Typische landschapsboom die erg mooi staat als solitair maar net zo goed als een hoog groenscherm kan worden geleid. Heerlijk zoete bloesems in de zomer.