De landelijke tuin

Le jardin bucolique

Bij een landelijk huis past een tuin met veel planten, rustige kleuren en zachte, organische vormen. Hagen vormen de structuur; natuursteen en hout bedekken paden en terrassen. Een mooi gazon en een (zwem)vijver past er prachtig bij. Bomen en bloemenborders mogen niet ontbreken.

1. Landelijk in 't landschap

Staat je huis in een mooi landschap, hou je tuin dan zo open mogelijk, met zo weinig mogelijk hagen of omheiningen. Plant bomen die ook in jouw omgeving voorkomen en zorg voor openingen naar het landschap toe, met zicht op een bos, een dal, een waterloop. Durf je gazon te laten overgaan in een weide - zo lijkt je tuin groter. Als je een omheining gebruikt, kies dan voor landelijke houten weideafsluitingen en hekken.

2. Tuinkamerplezier

Wil je jezelf liever afschermen van de omgeving dan zijn hoge hagen met een landelijk karakter zoals haagbeuk, beuk of Spaanse aak een goede oplossing. Snoei ze in een golvende vorm. (Lei)linden kunnen ook. Hou je van een strakkere indeling, kies dan voor tuinkamers op kleur (bijvoorbeeld een witte tuin) of op thema (romantisch, strak, rustig, hevig). Is je terrein erg groot, vraag dan een tuinarchitect om hulp. Die helpt je met een slimme indeling.

3. Romantisch met rozen

Rozen horen absoluut in een landelijke tuin, net als hortensia's en een (onderhoudsvriendelijke) border met gemakkelijke vaste planten als geraniums in pasteltinten en grassen. Zorg voor golvende lijnen in plaats van strakke bloemenperken. Vind je borders te veel werk, kies dan voor makkelijke bodembedekkers met een bloempje zoals kleine maagdenpalm, of, op een zonnige plek, voor een veld lavendel. Buxuswolken tegen het huis ogen altijd sjiek. Taxusblokken kunnen, als stoer accent.

5. Smullen uit eigen tuin

Een moestuin, hoe klein ook, mag niet ontbreken. Heb je daar geen tijd voor, beperk je dan tot een kruidenhoek of een vierkante meter moestuin met wat sla. Meng er dahlia's en gladiolen door en zet er een afsluiting van gevlochten wilgentenen of kastanjehouten spijltjes omheen. Probeer je gazon te beperken; richt liever een stukje bloemenweide in, een boomgaard met fruitbomen, een bessenhoek of een pluktuin met eenjarigen.

6. Natuursteen en hout

Kies voor je paden en oprit kasseien, platines, grind of gebakken kleiklinkers, en voor je terras (oude) arduinen tegels of FSC-hout, in combinatie met teakhouten of gevlochten meubilair. Een verzameling terracottapotten met buxusbollen of hortensia's maakt het plaatje compleet. Laat tegen je terrasmuren klimrozen, clematissen en druivelaars groeien. Een romantische blauweregen over een pergola zorgt voor lichte schaduw in de zomer.

7. (Zwem)vijver

Wil je water in de tuin, kies dan voor een (zwem)vijver met een natuurlijke uitstraling, in een organische of ronde vorm. Leg hem liever wat verder in de tuin, dan dicht bij het huis - dat oogt minder artificieel. Plant er inheemse waterplanten als gele lis in; een knotwilg aan de rand past er perfect bij. Leg er een houten ponton of vlonder langs - dat kan dienen als terrasje, zonneplek of observatiepost over het water.

Welke planten?

Foto's: copyright VLAM

+1