De strakke tuin

De strakke tuin

Bij een moderne, uitgepuurde woning past een strakke tuin met sterke lijnen, grote groene vlakken en hier en daar een blikvanger. De stijl is sober, met veel aandacht voor de structuur en architectuur. Dit soort tuinen ademt rust en harmonie uit, ligt er liefst het hele jaar door mooi bij en blijft tijdloos door z’n eenvoud.

1. Sterke structuur

Om een strak effect te bekomen zijn er rechte lijnen en een paar sterke zichtassen nodig. Liefst lopen die van binnen naar buiten en omgekeerd. Door de grote glaspartijen kunnen de zichtassen zelfs dwars door het huis lopen. De tuin vormt als het ware één geheel met het huis. Hagen vormen het geraamte; groenblijvende hagen zoals taxus of Lonicera zorgen er voor dat de structuur ook duidelijk zichtbaar blijft in de winter.

2. Stoere verharding

Beton of natuurtegels in groot formaat passen het best bij een moderne woning. Wil je het iets speelser, dan kan je afwisselen met vakken met gebroken leisteen of grote keien. Hout wordt bij een moderne woning zelden tot nooit gebruikt. Voor de randen van het gazon gebruik je boorden van inox of Cortenstaal.

3. Groen...

Hou een strakke tuin sober en beperk de soorten en de kleuren. Een volledig groene tuin kan erg mooi zijn zonder saai te ogen. Speel met bladkleuren en vormen: een strook grassen naast het gazon, een boom die in de herfst verkleurt, een vak klimop, strakke blokken taxus of bladplanten met een tikje bloei zoals hosta of elfenbloemen. Probeer met grote groepen te werken, tenzij je maar een beperkte oppervlakte hebt.

4. ... met (een tikje) kleur

Grijs, wit en (bijna) zwart staan erg mooi bij al dat groen. Op een zonnige plek kies je voor grijsbladigen zoals een strak perk lavendel of Perovskia, of voor grote blokken olijfwilg; in een donkere hoek plant je witte bloemen of net heel donkere bladplanten zoals Heuchera of zwarte slangenbaard. Kies grassen met opvallende aren zoals lampepoetsersgras, en zorg voor minstens één solitaire boom, liefst met een karaktervolle bast; een groenblijvende steeneik (Quercus ilex) is ideaal.

5. Terras met allure

Een groot terras is essentieel. Gepolierde beton of reuzentegels zetten de toon; de aankleding is wit of grijs, met hier en daar een accentkleur. Hou je van stoer, dan mag er een tikje zwart bij. De materialen zijn modern: polyester, roestig Cortenstaal, inox of zink. De styling is minimaal, met uitgepuurde, sobere meubelen. Kies een paar opvallende accessoires in één contrastkleur: fuchsia kussens of grasgroene reuzenappels. Een vijg of olijf in een dieprode bloempot kan ook.

6. Water een must

In een strakke tuin hoort een recht waterelement zonder planten, afgewerkt in een opvallend materiaal zoals inox. Diep hoeft het water niet te zijn; een lange, smalle spiegelvijver aan het raam is al erg mooi. Planten zet je er liever niet in, tenzij één soort die het jaar rond mooi blijft; vissen kunnen wel.

7. Altijd netjes

Afhankelijk van je plantenkeuze heb je min of meer onderhoud aan een strakke tuin. Grassenborders knip je in maart helemaal af, hagen snoei je twee keer per jaar en het gazon hou je onberispelijk. Een strakke tuin moet er altijd netjes uitzien. Vergeet de verlichting niet - je tuin mag ook 's avonds gezien worden!

Welke planten?

+1