PLACEHOLDER TITLE

De ene boom dropt z’n bladeren als een bruine smurrie, de andere pronkt wekenlang met de mooiste tinten, van citroengeel tot pimpelpaars. Andere blinken uit in mooie bessen. Aan kleur geen gebrek, deze herfst. Heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat de bladeren van de bomen plots geel, rood of paars kleuren? Gek genoeg is het eigenlijk het groen dat verdwijnt. Zodra er minder licht en zon is, vertraagt de aanmaak van bladgroen of chlorofyl. Uit levensbehoud onttrekt de boom het bladgroen uit de bladeren: daardoor worden plots de andere pigmenten zichtbaar.

Klein maar fijn

De onbetwistbare kampioen van de herfstverkleuring is de Japanse esdoorn (Acer palmatum). Elke cultivar ontwikkelt zo’n beetje z'n eigen kleurenpallet: Osakazuki wordt vlammend rood, Bloodgood, één van de allermooiste, kleurt donkerpaars, Sango-kaku warmgeel en Yugure eindigt met oranje. De meeste Japanse esdoorns blijven bescheiden van afmetingen en passen in elke tuin; ook in een pot doen ze het erg goed. Ben je meer voor bessen, dan is Callicarpa ‘Profusion’, door de Engelsen heel toepasselijk ‘beautyberry’ genaamd, een aanrader. De dikke trossen blauwpaarse bessen springen meteen in het oog en blijven maandenlang aan de takken hangen, ook nadat de bladeren gevallen zijn - de vogels lusten ze immers niet. In de tuin, op goed gedraineerde grond, is het een dankbare struik die niet hoger wordt dan 2,5 meter.

Sierkersen en kauwgomballen

Sierkerselaars worden vooral aangeplant om hun roze of witte lentebloesems – denk maar aan de Japanse sierkers. Maar er zijn er ook die zich in de herfst en zelfs in de winter laten opmerken. Nog voor Prunus x subhirtella ‘Autumnalis’ z’n (vergeelde) blaadjes heeft laten vallen zijn vaak al de eerste bloempjes te zien. Zolang het niet al te hard vriest, blijven de bloesems aan de boom, tot in het voorjaar. Sommige sierkersen, zoals Prunus serrulata ‘Shirotae’ en Prunus sargentii, blinken uit door hun spectaculaire herfstverkleuring, andere moeten het hebben van hun mooie roodbruine, gestreepte bast, zoals Prunus serrula. Een echte herfstkampioen is de kauwgomballenboom (Liquidambar styraciflua ‘Gum Ball’), met prachtige bladverkleuring van geel tot paars en een opvallende gegroefde stam. Ook op jonge leeftijd heeft z’n schors al zo’n opvallend, verweerd uiterlijk. De boom dankt z’n naam aan het feit dat vroeger in de VS kauwgom gemaakt werd uit z’n sap. Jammer genoeg past hij alleen in een grote tuin.

+1