PLACEHOLDER TITLE

We kennen de maretak vooral als kerstdecoratie, waaronder het heerlijk zoenen is. En van die mythische bollen die hoog in de bomen van heel specifieke streken groeien. Maar wist je dat je ze ook zelf, in je tuin kan kweken?

Mythisch

In sommige (kalkrijke) streken van Vlaanderen zie je ze wel eens in de bomen hangen, die fascinerende lichtgroene trossen van de maretak. Een maretak is niet zomaar een plant maar een halfparasiet, die op een andere plant groeit. Hij haalt z'n energie uit het licht maar water en mineralen uit z'n gastheer. Je vindt hem vooral op zacht hout van lijsterbessen, populieren, lindes en fruitbomen en heel af en toe op een eik. Aan zo'n maretak worden mythische krachten toegewezen - dat kon je zeker zelf ook al lezen in Asterix & Obelix.

Zelf kweken

Het is verboden maretakken in het wild te knippen maar je kan er wel een zelf kweken, in je eigen tuin. In de natuur zijn het de vogels die de zaden opeten en verspreiden en zo de maretakken uitzaaien. Die zaden zijn namelijk superkleverig - vandaar ook de naam vogellijm - en hechten zich makkelijk op de takken vast.

  • Koop nu een verse maretak met dikke bessen
  • Zoek in je tuin een boom met zacht hout: appel, populier, lijsterbes, wilg, meidoorn, linde of esdoorn
  • Pluk de bessen, plet ze en duw het zaadje met het kleverige goedje in de splitsing van twee jonge takken. Zorg dat de zon er goed bij kan: een maretak leeft van het licht.
  • Zaai meteen een tiental zaden, in verschillende bomen, dat vergroot de slaagkans. Stop vooral geen bes in je mond want ze zijn supergiftig!

Een maretak groeit traag: het kan twee jaar duren voor je het eerste paar blaadjes merkt. Met wat geluk heb je er wel je hele leven plezier van; een maretak kan tot 70 jaar worden.

+1