PLACEHOLDER TITLE

Ooit reisden honderdjarige laurierbomen van Brugge naar Sint-Petersburg. Vandaag is de Vlaamse laurier nog altijd een klasseplant die je terras meteen cachet geeft.

De ‘edele laurier’ (Laurus nobilis) is afkomstig uit Azië, waar de Grieken hem ontdekten. Van daaruit ging de plant naar Italië om er menig Romeins hoofd te lauweren, tot hij in de zeventiende eeuw in onze contreien opdook. Onder aanmoediging van de toenmalige bisschop van Brugge nam de laurierteelt in en om de stad een hoge vlucht. Tegen het eind van de 19de eeuw waren de Brugse laurierkwekers wereldberoemd. Speciaal voor de Russische tsaar werden honderdjarige piramiden van wel zes meter hoog naar Sint-Petersburg verkast. Vandaag genieten de West-Vlaamse laurieren nog altijd internationale faam.

Blikvanger

Bomen op stam en in de vorm van een piramide zijn het meest populair maar je hebt ook meer gekunstelde vlechten en spiralen. Wil je eens wat anders, probeer dan eens een bolvorm met smallere, bijna wilgvormige lichtgroene blaadjes (Laurus nobilis f. angustifolia) of eentje met licht gekruld blad (‘Crispa'). Je hebt zelfs lauriersoorten waarvan de bladeren in de herfst intens geel kleuren ('Aurea'), geelgevlekte ('Variegata') of mini's zoas de ‘Bay Junior’, met kleine blaadjes en een compacte vorm. Die groeit ook langzamer, waardoor hij minder moet gesnoeid worden - ideaal voor een klein terras of balkon. Een klassieke laurier in pot wordt niet veel hoger dan twee meter.

Terrastopper

Zet je laurier op een plek in de zon of halfschaduw, uit de wind en geef regelmatig water zodat de kluit nooit uitdroogt. In de zomer mag je de bladeren eens verwennen met een frisse douche. Aan natte voeten heeft laurier een hekel. Geef je plant regelmatig tussen mei en augustus (vloeibare) voeding voor potplanten, met extra magnesium. Laurieren zijn sterke planten, die zeker tot -5°C buiten kunnen overwinteren. Op een beschutte plek of in volle grond kunnen ze nog meer vorst aan. Je kan je laurier preventief vanaf november op een koele, vorstvrije plaats laten overwinteren. Geef af en toe wat water en verlucht regelmatig de ruimte. Vanaf mei mag de plant terug naar buiten. Geef dan één keer veel water.

Verzorging

Snoei tussen november en maart. Knip enkel in de twijgjes en probeer het blad niet te beschadigen. Knip onderaan de plant minder weg – daar groeien de takken minder hard. Rond eind juni kan je eventueel uitschietende sprieten van minstens 5 cm lang weghalen. Een laurier kan wel eens last hebben van dop- of schildluizen, die honingdauw veroorzaken wat een zwarte filter op de bladeren nalaat. Behandel tijdig. Laat je plant plots gele blaadjes vallen, schrik dan niet: het is gewoon een teken dat er nieuw blad zit aan te komen.

+1