PLACEHOLDER TITLE

Felle kleuren zijn weer helemaal terug. En laat het nu ook nog eens volop Valentijnstijd zijn! Of je nu van klassiek houdt, van natuurlijk, trendy of superromantisch: voor elke mood is er wel een geschikte rode bloem.

Begin je al te gillen wanneer je nog maar aan rode bloemen denkt? Gelukkig is de mode van rode rozenperken en bedden vol knalrode tulpen helemaal over. Maar als je felle bloemen met mate gebruikt en ze slim combineert krijg je een geweldige warme, levendige toets in je tuin en op je terras.

Vurige struiken

De fijne rode belletjes van de winterharde Fuchsia magellanica of ‘Riccartonii’ passen perfect tussen andere wat minder vurige struiken. Combineer ze met een exotische canna, een pruikenboom of de paarse bladplant Heuchera. Of versterk net het vurige effect met wat extra hoge rode gladiolen, oranjerode tijger- of panterlelies of wat dahlia’s 'Bishop of Llandaff', met prachtig donkerpaars blad en felrode bloemen. Hou je van een verrassing, probeer dan eens een vlinderstruik met rode bloemen (‘Royal Red’) of de sering ‘Charles Joly’.

Terrasoppeppers

Je terras wordt beslist een stuk levendiger met wat rode tulpen in pot, rode pelargoniums of de imposante begonia ‘Dragon Wing Red’. Ook heel mooi in pot of her en der verspreid in de tuin zijn de donkerpaarse chocoladekosmos

, penstemon ‘Chester Scarlet’ of rode siertabak. Rode leeuwenbekjes of Salvia coccinea ‘Lady in Red’ vrolijken je terras meteen op, zonder onnatuurlijk over te komen, net als een van de vele rode varianten van Oost-Indische kers.

Strak of landelijk?

In een strakke, moderne tuinen staat een grote groep roodpaars bloedgras geweldig. Mag het wat landelijker, ga dan voor de zomerbol Crocosmia ‘Lucifer’, voor wijnrode hortensia’s zoals ‘Red Baron’, groepjes rode pioenen of de geweldige lupine ‘My Castle’ - die zet je tuin meteen in vuur en vlam. Heb je veel plaats, plant dan een groep vuurrode duizendknopen zoals 'Red Baron', 'Blackfield' of 'Fat Domino'. In een puur natuur tuin doe je het met klaprozen, rode slaapbollen of Oosterse papavers.

Brandende liefde

Heb je het liever wat discreter, plant dan op een plek in de zon rode Achillea zoals ‘Red Velvet’ of ‘Red Beauty’, of de rode knopjes van Sanguisorba ‘Tanna’. Nog subtieler zijn de wat ouderwets aandoende maar ijzersterke Potentilla ‘Gibson’s Scarlet’ of de leuke trommelstokjes van de sierui Allium sphaerocephalon. En ben je in een romantische bui, zaai dan wat ‘brandende liefde’ (Lychnis chalcedonica); wie weet waar dat niet goed voor is…

+1