PLACEHOLDER TITLE

Buiten is het nog even te koud om te planten en te zaaien. Maar in een koude bak of onder een tunnel kan je je tere zaailingen wel al met een gerust hart een plekje in de tuin geven. Met een koude bak, een minikas of een plastic tunnel ben je de natuur te slim af. Ook al is het buiten nog koud, toch kan je er al groenten en bloemen onder zaaien en planten. Zo'n glazen of plastic huisje beschermt je tere plantjes tegen koude, nattigheid en felle wind.

In de tunnel

Gebruik je mobiele serre als opwarmertje: zet een tunnel een paar weken vooraf op de plek waar je al vroeg wil zaaien of planten; de grond warmt er alvast op. In de moestuin kan je er nu al slaplantjes, erwten, tuinbonen en spinazie onder kwijt. Wil je graag supervroege aardbeien, zet dan een tunnel over je bedje. Eens je planten bloeien, moet de tunnel overdag wel open zodat de insecten de bloemen kunnen bestuiven. Winterharde eenjarigen zoals goudsbloemen, korenbloemen, papavers en reukerwtjes kan je eind maart al onder de tunnel zaaien. Vorst kan hen niet deren: deze taaie rakkers hebben namelijk niet zozeer warmte dan wel veel licht nodig om te kiemen.

De luxe van een koude bak

Met een koude bak ben je de natuur minstens drie weken voor: de zon zorgt er binnen de kortste keren voor een microklimaat. Je kan een kant-en-klare bak kopen of er zelf een timmeren, met een oud venster of dubbelwandig polycarbonaat. Dat isoleert tot veertig procent beter dan glas en is lichter en veiliger, ondermeer voor kinderen. Een goede maat is 1,20 bij 0,60 meter, met een achterwand van 40 centimeter hoog. Geef je bak een plek uit de noordenwind, als het even kan tegen een muurtje, met de voorkant naar het zuiden. Zorg voor een stok (of een oude bezemsteel) om je deksel op een kier te zetten wanneer het te warm wordt. Is het deksel van polycarbonaat, leg dan een paar bakstenen op de rand, tegen het open waaien. In een koude bak trekken je planten hun plan. Aan water geven hoef je niet te denken: er verdampt genoeg vocht uit je plant en uit de grond. Alleen pas geplante exemplaren moet je de eerste twee weken begieten bij droog weer. Leg in geval van een plotse vorstprik 's nachts een vliesdoek of deken over je bak. Wordt het plots een paar dagen warm, zet dan het dak open, anders schieten je planten te hard op. Controleer regelmatig op slakken: die vinden dat eerste malse groen ook geweldig. Strooi preventief wat ecologische slakkenkorrels, voor het te laat is.

 

 

+1