Help, slakken!

slak

Een paar slakken in de tuin, daar maalt niemand over, maar als ze aan je jonge slaplantjes, zachte asterscheutjes of de bladeren van je mooiste hosta beginnen knabbelen, kan je beter snel ingrijpen.

Voor we het zouden vergeten: slakken hebben echt wel hun nut in de natuur. Ze ruimen niet alleen (en helaas) levende planten maar ook dood organisch materiaal en kleine insecten op. Bovendien vormen ze een belangrijke voedselbron voor egels, spitsmuizen, mollen, merels, lijsters, spreeuwen, eenden en kippen, maar ook voor kikkers en padden. Alle slakken uit je tuin bannen, is dus geen goed idee; hun schade indijken, is wel vaak nodig. 

Met of zonder huis?

De ene slak is de andere niet. Huisjesslakken vormen de minste bedreiging voor je planten: ze eten vooral plantaardig afval en dood materiaal. Naaktslakken (zonder huisje) zijn helaas veel grotere veelvraten én ze vermenigvuldigen zich ook nog eens razendsnel. Ze leven 9 tot 12 maanden en leggen in één keer tot 500 eitjes - bij vochtig zomerweer en in afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot een spectaculaire vermenigvuldiging leiden. Bovendien gaan naaktslakken pas in winterrust wanneer de temperatuur onder 5 °C duikt - houd ze dus ook in de herfst nog goed in de gaten.

Op slakkenjacht

Vroeg begonnen is half gewonnen, en dat geldt zeker voor de slakkenjacht. Begin er al aan in maart, wanneer er nog maar weinig zijn. Elke slak die je dan vangt, kan zich niet meer vermenigvuldigen. Of laat je kippen een paar dagen los in de tuin, nadat je de borders opgeruimd hebt; die zijn dol op jonge slakken. Slakken hebben ook een hekel aan een scherpe ondergrond zoals grof zand, gebroken schelpen, houtas en lavagruis. Strooi regelmatig een laagje rond de gevoeligste planten. Je kan ook een slakkenmuur kopen of maken, of de diertjes vangen met bier.

Help!

 Helaas, bij een echte slakkenplaag zijn al deze huis-, tuin- en keukenmiddeltjes niet afdoend en heb je echt wel wat doeltreffends nodig. Naast de klassieke slakkenkorrels heb je een ecologische versie, die wel de slakken doodt maar de dieren die (dode) slakken eten, zoals merels, lijsters, egels en padden, geen kwaad berokkent. Strooi de korrels in een cirkel rond de meest kwetsbare planten: begin met een beetje en herhaal zodra je merkt dat de korrels op zijn. Leg bij regenweer de korrels onder een dakpan, onder een rabarberblad of in een stukje holle pijp, zo voorkom je dat ze snel uitspoelen.

 

Strooi nooit zout op of bij slakken, daarvan sterven ze een erg pijnlijke dood. Bovendien is zout in de tuin helemaal niet goed voor de bodem en de planten. 

+1