De meest voorkomende plaag, waardoor bijna elke plant – van de kleinste struik tot de grootste eikboom – hier op een bepaald moment mee te maken zal krijgen.

Er zijn ontelbaar veel soorten rupsen. Zo veel - in allerlei verschillende maten, vormen en kleuren - dat zoiets als de doorsnee rups niet bestaat.

Hele kleine kevers, van ongeveer 2mm groot. Sommige kevers worden 4mm groot. Deze kevers zijn meestal glanzend zwart, maar sommige hebben een gele streep op elk van hun vleugels.

Waarschijnlijk moeten we niet meer vertellen hoe deze beestjes eruit zien. Bovendien geeft het zilverachtige spoor dat ze achterlaten je een duidelijk idee van waar ze kwamen en waar ze naar toe zijn gegaan na het eten van je Hosta.

Snuitkevers zijn heel schadelijk in bloembakken, maar daar zijn ze tenminste wel beperkt tot de planten die in de bloembakken staan. Ze komen echter ook meer en meer voor in bloembedden en borders, waar het veel moeilijker is om ze te bestrijden.

Een omhulsel, gemaakt van ontelbaar veel kleine belletjes, dat de schuimcicade beschermt terwijl die zich voedt met het sap van de plant. De schuimcicade verhindert de groei van bloeiende planten zoals rozen en chrysanten.

Schildluizen zijn zuigende insecten, die leven van het sap van de plant en zo de plant geleidelijk verzwakken. Wanneer ze samen op een blad of op de stengel van een plant zitten, lijken ze heel sterk op de schubben van een vis.

Een paar slakken in de tuin, daar maalt niemand over, maar als ze aan je jonge slaplantjes, zachte asterscheutjes of de bladeren van je mooiste hosta beginnen knabbelen, kan je beter snel ingrijpen.

Oorwormen voeden zich met bloemknoppen in ontwikkeling van chrysanten en dahlia’s. Deze insecten veroorzaken schade aan de plant aangezien ze zowel de jonge blaadjes als bloemen eten.

Spint zijn waarschijnlijk de kleinste, zuigende insecten die er bestaan (minder dan 1mm groot), maar komen wel het meest voor. Ze zijn zo klein dat je een vergrootglas nodig hebt om ze te zien.

Trips zijn geel of zwart, heel dun en ongeveer 2mm lang. Dit is opnieuw een insect dat leeft van het sap van de plant, met 1 verschil: dit insect zal op de bovenkant leven van het blad (en niet op de onderkant zoals bijvoorbeeld de bladluizen).

De larve van de koolvlieg is actief op kolen, spruiten, bloemkool en brocoli.

Larven die het gemunt hebben op fruit, appelen en peren.