Blijf onkruid de baas

Blijf onkruid de baas

Heb je weinig last van onkruid, dan kan je het wel de baas blijven met wieden en schoffelen alleen.

Omdat de realiteit helaas meestal minder rooskleurig is, zijn er ook onkruidbestrijders. Die verlossen je van eindeloos wiedwerk, vuile nagels en een pijnlijke rug en zijn vaak een stuk efficiënter dan al je manuele inspanningen samen. Natuurlijk werken ze niet voor eeuwig – daar is de natuur echt wel te slim voor – maar ze hebben wel de langste werking van alle middeltjes. De samenstelling van onkruidbestrijders is van die aard dat je ze kan inzetten voor specifieke toepassingen.Als je het juiste middel voor de juiste plek selecteert, het zorgvuldig toepast en dat combineert met manueel wiedwerk dan kan je het onkruid in je tuin perfect onder controle houden. Dit zijn de verschillende manieren om onkruid te bestrijden:

Wieden

Manueel wieden is prima als je maar hier en daar een onkruidje hebt of om onkruid op moeilijke plekken te lijf te gaan, bijvoorbeeld tussen de bloemen in de border of bij de jonge groenten in de moestuin. Pak het onkruid zo dicht mogelijk tegen de grond beet en trek het voorzichtig met wortel en al uit. Maar bij een massale onkruidinvasie of in het geval van diepwortelend, woekerend of hardnekkig onkruid kan je het met wieden alleen niet meer bijhouden.

Uitgraven

Sommige onkruiden zoals akkerwinde, zevenblad of heermoes zijn gewoon kampioen in het woekeren. Hun wortelstel breidt zich snel en ver uit, soms tot meters diep de grond in. Dan zit er niet veel anders op dan de hele plant uit te graven en alle wortels minutieus te verwijderen. Let op, één wortelrestje volstaat om de plant weer aan de groei te krijgen; regelmatig controleren is dus de boodschap. Weet dat je zelfs tegen het meest hardnekkige onkruid de strijd kan winnen, zolang je maar volhoudt (en veel geduld hebt).

Schoffelen

Jong onkruid of kiemende zaden kan je makkelijk wegschoffelen. Idealiter doe je dat op een droge dag met veel zon of wind; het onkruid sterft dan binnen de kortste keren af. Hark bijeen en voer af. Doorlevende onkruiden met een penwortel zoals paardenbloemen en distels schoffel je beter niet weg maar trek je voorzichtig met wortel en al uit; er bestaan daarvoor speciale onkruidtrekkers op een steel. Laat onkruid nooit in zaad komen. Als je dan schoffelt, geef je alle zaadjes de gelegenheid om zich te nestelen en te kiemen, wat het probleem alleen maar erger maakt.

Contactonkruidbestrijders

Bij het minste contact met het blad geven deze onkruidbestrijders direct resultaat. Om maar even te schetsen hoe snel dan wel: al na tien minuten krijgt de regen ze niet meer weggespoeld. Dat betekent ook dat je moet opletten dat je niet per ongeluk andere planten raakt. Het onkruid wordt geel en daarna bruin; na een paar dagen valt er geen groen blaadje meer te bespeuren. Zodra het product op de onkruidbladeren is opgedroogd, kan je op die plek meteen beginnen planten of zaaien. Voor wie ecologisch tuiniert, zijn er contactonkruidbestrijders op basis van natuurlijke middelen zoals Naturen Onkruid weg!.

Systemische onkruidbestrijders

Die werken van binnen naar buiten. Eerst dringt het product de bladeren in om dan door de hele plant te trekken, tot in het verste puntje van de wortels. Zo’n traject kost wel even tijd; laat de behandelde plek dus zeker een week ongemoeid. Na de behandeling mag het ook minstens 6 uur niet regenen, anders gaat het effect deels verloren. Na 7 tot 10 dagen zal je de eerste resultaten zien; na 3 tot 4 weken is het onkruid helemaal bedwongen. Met Roundup (Plus) kan je na een week al starten met de plek opnieuw te beplanten. Voor moeilijke onkruiden als boterbloemen en kweekgras heb je Roundup Extra; netels, distels, bramen en bamboe behandel je beter met Roundup Exel.

Totale onkruidbestrijders met nawerking

KB Weedol Plus Spray zorgt er niet alleen voor dat alle onkruid afsterft maar dat ook eventuele onkruidzaden geen kans tot kiemen krijgen. Hou er wel rekening mee dat er op de behandelde plek door de nawerking maandenlang niets meer groeit.

Selectieve onkruidbestrijders (voor gazon)

Slimme middelen zijn het, die alleen inwerken op onkruiden met brede bladeren, zonder enig nadelig effect op de planten er rond. En dat is vooral handig in het gazon. KB Pelous'Net en Evergreen Complete 3-in-1 werken dan ook heel verschillend van de andere bestrijders. 

+1