De kunst van het wieden en schoffelen

De kunst van het wieden en schoffelen

Ken je het gezegde: ‘Wie één jaar zijn onkruid laat staan, moet zeven jaar uit wieden gaan?’ Helaas schuilt er wel een deel van waarheid in. Sommige zaden zoals klaprozen blijven tientallen jaren stilletjes in de bodem zitten tot ze, bijvoorbeeld na een grondbewerking, aan de oppervlakte komen en kiemen.

Spitten of niet?

Lang bleek spitten de oplossing om in één keer met al dat onkruid komaf te maken. Na een dagje spitten, heb je inderdaad een maagdelijk schoon stuk grond en ben je van een pak onkruid en wortels verlost. Gebruik je een spitvork in plaats van een spade, dan krijgt de bodem ook nog eens een extra portie lucht en kan je er makkelijk organisch materiaal in kwijt. Helaas, zo’n drastische grondbeweging brengt ook weer oude zaden naar de oppervlakte, waar ze met plezier beginnen kiemen. Zat er veel doorlevend onkruid zoals hondsdraf in de grond, dan riskeer je dat je tijdens het spitten de wortels in stukjes hebt gehakt en ze nog meer verspreidt.

Schoffelen, zo doe je het

Schoffelen heeft eigenlijk alleen maar zin als de bodem helemaal schoon en onkruidvrij is. Probeer zeker één keer per week met je schoffel tussen je planten en moestuinbedden te lopen. Zo verstoor je het kiemproces van eenjarig onkruid en hak je de jonge scheuten van doorlevende onkruidsoorten weg. Let wel goed op dat je de wortels van je vaste planten, siergrassen, eenjarigen en groenten niet beschadigt.

Staat je tuin vol onkruid, dan zit er niet veel anders op dan één keer door de zure appel heen te bijten. De totaaloplossing is KB Weedol Blijf onkruid de baas leer je nog meer over hoe je het onkruid in je tuin in toom kan houden.
 

+1