Druivelaar snoeien

Als je deze zomer grote trossen wil met smaakvolle druiven, snoei dan nu je druivelaar en strooi Naturen Bloed- en hoornmeel.

Druiven snoeien vergt weinig werk, maar je moet wel even de regels volgen, wil je dit jaar veel druiventrossen.

  • Houd één oude, horizontale tak over en knip de andere weg.
  • Kort de overblijvende tak in, net voorbij twee stevige verticale twijgen.
  • Knip de meest centrale twijg in tot op 6 tot 8 ogen (max. 1 meter lang), en de andere tot op 2 ogen.
  • Buig de twijg met 6 ogen horizontaal en maak hem vast aan het klimrek of de leidraad. 
  • Hark een handvol (150 gram) Naturen Bloed- en Hoornmeel lichtjes in, voor extra sappige druiven.

​Succes!

+1

Eco-tip 06 februari 2012

Bij deze kou kan je het tuinieren wel even vergeten. Alhoewel... Hoe zit het met de terrasplanten die binnen overwinteren?

Geef je je citrussen wel af en toe een drupje water? Raap de afgevallen bladeren van je siersalies op, voor er zich schimmels gaan verspreiden. Inspecteer je oleander, groenblijvende Agapanthus en Phormium op vervelende insecten; met een biologische insectenspray zijn de bladluizen zo weer weg.

+1

Eco-tip 19 januari 2012

Eco-tip 19 januari 2012

Hoe vul jij die lege hoek, nu de kerstboom weg is? Er zijn gelukkig genoeg mooie planten om die laatste donkere weken te overbruggen. Onze favoriet? De vingerplant (Fatsia japonica), met z'n frisgroen, glanzend reuzenblad. Zelfs in een donkere hoek geeft hij geen krimp. Aardig extraatje: z'n bladeren zijn kampioen in het zuiveren van de lucht. 't Is een echte plant zonder omkijken: in de zomer zet je hem gewoon op een schaduwplek in de tuin.

+1

Eco-tip 06 januari 2012

Eco-tip 06 januari 2012

Weet jij hoeveel stuks fruit en groenten je uit 10m² haalt? Vijf per dag, het jaar rond! Dat bewees het Engelse Burgon & Ball tijdens de vorige Chelsea Flower Show. De truc? Plantenbakken en zakken van zo'n halve meter hoog, vol vruchtbare grond en compost, waarin 50 verschillende groenten en fruit groeien. Met een fikse start met organische mest en regelmatige gift van vloeibare voeding haal je dit toprendement zonder problemen. Het proberen waard, niet?

 

+1

Eco-tip 16 december 2011

Eco-tip 16 december 2011

Welke serre zou jij aanraden? Een lichte, budgetvriendelijke aluminiumserre, een zelf in elkaar getimmerde constructie met hout en plastiek of een duurzaam cederhouten exemplaar? Onze tip: investeer meteen in iets degelijks, want eens je een serre hebt, kan je niet meer zonder. Zoek een plek met veel zon, zorg voor flinke funderingen en een regenton in de buurt. Volgende maand kan je al aan het zaaien slaan.

+1

Eco-tip 12 december 2011

Eco-tip 12 december 2011

Wat wordt jouw volgende tuinklus? Wij gaan bessen snoeien! Knip je rode bessen en kruisbessen terug tot op 4 of 5 hoofdtakken per struik. Top de zijscheuten tot op 3 knoppen, te tellen vanaf de groei van het vorige jaar. Bij zwarte bessen moet het anders: daar snoei je elk jaar een derde van de dikste takken tot op de grond af. Geef na het snoeien wat organische mest en een dikke laag compost.

+1

Eco-tip 06 december 2011

Eco-tip 06 december 2011

Is je tuin ook zo droog? Vooral pas aangeplante bomen, struiken en hagen (in zanderige grond), hebben nu extra water nodig. Laat je niet misleiden door een paar regendagen; dat is echt niet voldoende. Maak de bovenste laag los en ga zachtjes met de waterslang in een brede cirkel rond de stam. Geef minstens 10 liter per keer. Bedek de aarde daarna met een dikke laag bladeren of (blad)compost, gecomposteerde houtsnippers of schors. Blijf 10 centimeter van de stam weg. Houdt de droogte aan, geef dan binnen veertien dagen opnieuw royaal water.

+1

Eco-tip 29 november 2011

Eco-tip 29 november 2011

Al eens groenten in huis gekweekt? Tuinkers zaaien, kan iedereen. Koop een pakje biozaad. Leg een laag watten of keukenpapier in een schaaltje en maak het nat. Strooi de tuinkerszaden in een dun laagje uit en dek af met huishoudfolie. Zet op de keukenvensterbank en hou de watten vochtig. Haal de plastiek weg zodra de zaden kiemen. Na een week knip je verse tuinkers. Smakelijk!

+1

Eco-tip 18 november 2011

Vergeet je de vogels niet? Ook zij hebben nu al flink te lijden onder mist, ijs en kou. Verwen ze met pinda's, vetbollen en zaadmengsels.

Mezen eten graag bengelend; mussen, vinken, roodborstjes en winterkoninkjes zoeken hun voedsel liever op de grond. Ruim vooral je borders niet op! Daar halen de vogels de hele winter lang nog heel wat insecten en lekkere zaden uit.

+1

Eco-tip 15 november 2011

Eco-tip 15 november 2011

Ook zonder tuin kan je composteren. Meer dan een halve vierkante meter in je berging heb je niet nodig, om je keukenafval zelf in een wormenbak te kunnen composteren. Stel je daar vooral niets vies bij voor: zo'n bak is helemaal geurloos. Hyperactieve compostwormen zetten het afval geruisloos om in compost; uit het kraantje tap je compostthee voor je kamerplanten.

+1