Tuinboek van de maand - april

Natuurlijk!

In 10 stappen naar een ecologische tuin.

Ligt een ecologische tuin in ieders handbereik? Jazeker! Want ecotuinieren is makkelijk; je hoeft alleen de knop in je hoofd om te draaien. Aan de hand van 10 eenvoudige stappen, vertelt groenjournalist Laurence Machiels in haar nieuwste tuinboek 'Natuurlijk' hoe je een klassieke tuin omtovert tot een ecologisch paradijsje. Kies voortaan enkel nog voor biologische tuinproducten, observeer de bodem van je tuin en kies planten die er bij passen. Zorg voor een afwisseling tussen bomen, struiken, hagen, borders en gras en hou de bodem bedekt met mulch, tegen het onkruid. Probeer zo weinig mogelijk beton te gebruiken; grindpaden zijn zoveel milieuvriendelijker. Beperk de omvang van je gazon - een bloemenweide of een stukje prairietuin zijn zoveel natuurrijker -, leg een moestuintje of een bessenhoek aan en zoek een plek voor een composthoop. Met een extra vijvertje of poel is je ecotuin compleet. Voor je het weet, vliegen er meer vlinders rond, krijg je extra vogels, padden, kikkers en salamanders en, wie weet, wel een uil of egel op bezoek. Want ecologisch tuinieren is ook een ontdekking van de natuur en, vooral, een uitnodiging om minder te werken en meer te genieten. En wie wil dat nu niet?

Natuurlijk! In 10 stappen naar een ecologische tuin, Laurence Machiels, Borgerhoff & Lamberigts, 2011, 176 p. 17,95 euro.

Laurence Machiels is voltijds groenjournalist, schrijft wekelijks voor www.ilovemygarden.be en is meter van Naturen. Ze schreef dit boek speciaal voor Naturen.

+1