Tuinboek van de maand - februari

Galanthomania - prachtig sneeuwklokjesboek

Iedereen houdt van sneeuwklokjes, toch? Dit sympathieke lentebolletje bloeit als één van de allereerste, trotseert sneeuw en vorst en komt elk jaar Galanthomaniatrouw terug, met nog meer bloemen. Maar wist je dat er wel 500 verschillende sneeuwklokjes (Galanthus) bestaan, en mogelijk nog veel meer, in het wild? Dat sommige mensen erdoor bezeten zijn en aan galanthomania lijden? Dat ze als gek verzamelen, honderden euro's aan één sneeuwklokjesbolletje spenderen en alle mogelijke ruilbeurzen en sneeuwklokjesevenementen in binnen- en buitenland afdweilen op zoek naar die ene bijzondere zeldzaamheid? Dat er net zoals er ooit een zogenaamde zwarte tulp was, beweerd wordt dat er gele sneeuwklokjes bestaan, en dat de zoektocht ernaar bijzonder bitsig is? Inclusief diefstallen en bedrog?!

Het boek van plantendame Hanneke van Dijk, zelf ook een zeer verdienstelijk sneeuwklokjesverzamelaarster, toont prachtige portretten van een aantal verzamelaars en kenners, waaronder ook twee Belgische kwekers: Cathy Portier (en Jan Van de Sijpe) en Koen Van Poucke. Je vindt er heel gedetailleerde foto's van 500 (sic!) verschillende sneeuwklokjes, alsook de gloednieuwe officiële classificatie, die nodig was om de wildgroei aan nieuwigheden en pseudonieuwigheden in goede banen te leiden.

Een boek voor sneeuwklokjesfanaten, dat is zeker, maar ook voor iedereen die een toefje van deze lieflijke bloempjes in z'n tuin heeft groeien. Want dit boek leest als een roman vol passie, persoonlijke verhalen, stukken geschiedenis en foto's met een knipoog. Een must voor elke groenbibliotheek.

- Galanthomania, Snowdrops-Sneeuwklokjes (tweetalig, Nederlands-Engels), Hanneke van Dijk, Terra-Lannoo, 144p, 29,95 euro. ISBN 978-90-8989-243-0

+1