Bamboe zonder zorgen

Bamboe 2Bamboe lijkt wel de meest gehate plant van het moment, sinds menig tuinliefhebber z'n tanden stuk beet op deze woekeraar. En dat is jammer want er zijn ook soorten die netjes op hun plaats blijven en een pak te bieden hebben.

Bamboe heeft als grote voordeel dat het het jaarrond groen blijft. Een groepje bamboes in de tuin zorgt voor structuur in de winter en vormt rustpunten tijdens de rest van het jaar. Met z'n in de wind wuivende halmen brengt bamboe natuurlijkheid, zeker in strakkere tuinen. De meest winterharde soorten kunnen tot -30° Celsius aan en houden het dus ook op een erg koude plek uit. Bamboes zijn niet duur, groeien vrij snel en vragen weinig onderhoud. Je kan ze als solitair, in groep, als haag, windscherm, bodembedekker of potplant op je terras gebruiken.

Bamboe zonder problemen

De interessantste bamboes voor de tuin zijn de niet-woekerende of zodenvormende, die mooi op hun plaats blijven, met als bekendste Fargesia. Voor een haag of een groepje tussen anderhalve en 3 meter hoog wordt vaak Fargesia murielae aangeplant maar Fargesia robusta, met mooie rechtopgaande halmen en decoratieve schutbladen, is een betere keuze. Of probeer eens Fargesia denudata of de erg mooie nieuwe 'Jiuzhaigou', waarvan de halmen rood kleuren. Voor in een pot op je terras kies je Fargesia rufa. Zorg dat de pot voldoende hoog is, zodat er genoeg ruimte is voor de wortels, met een goede drainage en geef regelmatig voeding. Fargesia's komen van oorsprong uit de bossige streken (waar ze als voedsel voor panda's dienen) en doen het best op een plek met wat schaduw. Bamboes geven de voorkeur aan vochthoudende, goed doorlatende, humusrijke bodem; een natte plek is niet bevorderlijk. Maak een ruim plantgat, woel de grond los en meng met voldoende compost en verteerde stalmest - bamboes hebben de eerst 3 tot 6 jaar veel voedsel nodig om tot volwassen planten uit te groeien.

Rizomen begrenzen

Bamboe 3Heb je er geen probleem mee om een woekerende bamboe in je tuin te planten, dan zijn er de rizoomvormende Pleioblastus, Phyllostachys en Semiarundinaria, met krachtige ondergrondse wortels die makkelijk meters ver reiken en ook voldoende ruimte moeten krijgen om zich te kunnen ontplooien. Voorzie zeker een plantplek van 5 vierkante meter en zet er een rizoombegrenzer of High Density Polyethyleen folie (HDPE) omheen. Steek die 50 tot 60 cm diep de grond in en laat zeker 5 cm boven de grond uitsteken om omhoog springende rizomen tegen te houden. Zet de folie met bouten vast aan elkaar, tot je een reuzenpot krijgt. Controleer minstens één keer per jaar of het scherm nog intact is.

+1