Binnen of buiten? Jij kiest!

Cyclamen, kerstrozen, camelia's en vingerplanten kennen we als prachtige tuin- en terrasplanten. Maar wist je dat je ze net zo goed in je woonkamer kunt houden? Haal ze binnen, en geniet twee keer!

Cyclamen

Cyclamen zijn bosplanten en houden van een schaduwrijke, koele en vochtige plek. Ze bloeien nu, met hun satijnachtige witte, roze en donkerpaarse bloemblaadjes tussen decoratief, soms zilvergeaderd blad. Houd ze op de vensterbank op het noorden (cyclamen kunnen niet tegen volle zon), waar het liefst niet warmer dan 20°C wordt. De makkelijkste zijn de herfstcyclamen (Cyclamen hederifolium), die bloeien tot in december; daarna nemen Cyclamen europaeum en Cyclamen coum de bloei over, vaak tot in maart.

Kerstroos

Helleborussen zijn ijzersterk, zien er het jaar rond mooi uit met hun altijd groene blad en bloeien vaak maandenlang, precies in de donkerste periode van het jaar. De keuze is immens: van groen gespikkeld over wit, citroengeel, roze tot donkerpaars, met enkele of gevulde bloemen. De beste voor binnen is Helleborus niger, die speciaal gekweekt wordt om in december te bloeien. Voor de tuin kies je beter Helleborus orientalis, waaronder allerlei kruisingen in wit, geel, roze, paars tot bijna zwart, of de ijzersterke en heel bloeirijke Helleborus x nigercors, die tot drie maanden lang bloeit, tot in april.

Camelia

CameliaVóór de tijd van de centrale verwarming was camelia een kamerplant - eentje voor de 'pronkkamer', die in de winter niet teveel verwarmd werd. Houd ze in een frisse veranda of in een hal met veel licht, maar niet in volle zon. Op zo'n plek hebben camelia's niet veel zorg nodig: zet ze in een liefst niet te grote pot met goed gedraineerde potgrond met extra turf en geef water telkens de grond opgedroogd is. In de tuin doet de camelia het op elke plek goed, zolang de ochtendzon er niet op schijnt; daarvan droogt ze helemaal uit. De eerste bloemen, in alle tinten wit, roze en wijnrood, verschijnen begin januari.

Vingerplant

De vingerplant (Fatsia japonica) is een ijzersterke plant die het zelfs op de donkerste plek in huis uitstekend doet. Dat haar immense bladeren een hoog luchtzuiverend vermogen hebben, is mooi meegenomen. Maar ze kan net zo goed buiten, in een pot op je schaduwterras. Daar bloeit ze in de herfst met roomwitte bloemen en pronkt ze nu met glimmende zwarte bessen. Hou uit de wind - die grote bladeren kunnen beschadigd geraken. Een beschutte stadstuin is ideaal; Fatsia legt onder -10°C het loodje.

+1