Bloemen voor één dag

Bloemen voor één dagBloemen die maar één dag bloeien, doen er alles aan om je in die korte tijd te verleiden. Met hun fascinerende vormen, betoverende kleuren en tomeloze energie kleuren ze je tuin en terras, een zomer lang.

In de border

Elke bloem van de daglelie (Hemerocallis) bloeit maar één dag maar alle bloemen samen zorgen voor minstens een maand lang kleur. Deze ijzersterke vaste plant vind je in wit, geel, roze, oranje, bruin en wijnrood, met bloemen tussen juni en augustus. Zet ze in de zon of halfschaduw, in normale tot rijke, niet te droge bodem. De gele 'Corky' en 'Green Flutter', de roze 'Helle Berlinerin' en de wijnrode 'Pardon Me' zijn de mooiste. Wist je dat de bloemen van eendagslelies eetbaar zijn? De populaire en ijzersterke eendagsbloem Tradescantia kleurt je tuin in alle tinten wit, roze en paars, tussen mei en september. De bloemen zijn niet groot en bloeien maar één dag maar vormen wel mooie trosjes. Met z'n volle bos smal, frisgroen blad, ruim een halve meter hoog, past deze vaste plant op elke plek in de tuin, in de zon of halfschaduw, op een normale tot vochtige plek. Opgelet voor de slakken!

Klimmers

De dagwinde Ipomoea is een niet-woekerende eenjarige klimmer met grote, trechtervormige bloemen in wit, roze, lila en blauw. Ze bloeien maximum één dag; in een hete zomer houden ze het zelfs maar drie uur uit. Je zaait ze makkelijk zelf; na 15 mei mogen ze naar buiten, in volle grond of in pot, in de zon. Geef ze in pot regelmatig (vloeibare) voeding. 'Heavenly Blue' is één van de mooiste. Toch kan ze niet tippen aan de oneindige schoonheid van de passiebloem (Passiflora), met haar exotische vorm, bijzondere vruchten en zoete geuren. Leid deze snelle klimmer langs een klimdraad of hou ze in een pot, tegen een rek, in de zon en uit de noordenwind. Elke bloem bloeit 24 uur maar je krijgt bloemen van juni tot de eerste vorst. Passiebloemen verdragen geen natte, koude winters; de meest winterharde zijn Passiflora caerulea, 'Hil Pas Eden' en de witte ‘Constance Elliott’ (tot - 12°C).

Op het terras

De hibiscus vormt een mooie struik of boompje van anderhalve tot drie meter (in volle grond) hoog, met grote, elegante bloemen in augustus en september. Je hebt ze in het wit, blauw, roze, paars en rood, enkel of gevuld, met een typisch contrasterend hart. Een struik kan wel 100 bloemen op één seizoen vormen. Jonge planten haal je 's winters naar binnen; hibiscus is maar matig winterhard. De Belgische nieuwigheid 'Azurri' bloeit opvallend langer en uitbundiger; 'Diane', Hannah Beau' en 'Oiseau Bleu' zijn andere bekende. Liever iets kleiner? De tijgerbloem Tigridia pavonia is een zomerbloembol met prachtig gekleurde orchideeachtige bloemen in rood, oranje, roze, geel en wit, met een fascinerend gespikkeld hart. Iedere bloem bloeit slechts 1 dag maar elke dag vormt zich wel weer een nieuwe, tussen augustus en oktober. Plant de bollen in een pot en zet ze na 15 mei op je terras, in volle zon, en geef ze regelmatig water en vloeibare voeding. De knollen haal je eind oktober naar binnen.

+1