De herfst is het ideale moment om pompoenen te oogsten

De grootste pompoen ooit

Het wereldrecord van de grootste pompoen staat op 933,5 kilo, maar ook ons land moet niet onderdoen. In 2014 stond het landelijk en Europees record op 829 kilo! Indrukwekkend, toch vraagt dit kweekproces wel veel tijd en kilo's mest. Toch loont het de moeite om te proberen - zaad van Atlantic Giant vind je gewoon in het tuincentrum.

Is mini meer aan jou besteed? De schattige oranje Jack Be Little is amper een vuist dik en leent zich perfect voor gebruik in de keuken. Ook met de zoete, witte Baby Boo en Sweet Dumpling maak je overheerlijke recepten.

Lekkere recepten

Het symbool van de herfst is de pompoen. Heerlijk griezelen met Halloween, heerlijke pompoensoep maken en het huis versieren met sierpompoenen. Er is geen twijfel over: de butternut is de allerlekkerste pompoen, met z'n lichte nootjessmaak. Rauw, gegrild, gestoofd of in de soep: alles kan. Wil je een echt oranje soep of pompoenpuree, dan gebruik je beter de Japanse Uchiki Kuri of Hokkaidopompoen. Deze pompoen bevat 3 keer zoveel caroteen als wortels. Schillen hoeft niet.

En sinds Wim Lybaert de spaghettipompoen op TV openbaarde, wil iedereen van die groentespaghetti proeven. Gek genoeg is deze pompoen eigenlijk een soort courgette. Je kweekt deze soort als een gewone pompoen, maar bewaart hem beter niet te lang.

Zin in een pompoendessertje? Meloenpompoenen ('melonette') zoals Jaspée de Vendée zijn ideaal voor een zoete cake of een authentieke Thanksgiving pumpkin pie. Ze worden zelfs nog zoeter naarmate ze rijpen. Ook de vijgenbladpompoen, een grote groene pompoen met wit vruchtvlees en honderden zwarte zaden is zoetig; in Catalonië wordt er confituur (Cabell d’àngel) mee gemaakt en in Portugal snoepgoed en desserts.

Sierpompoenen

Wrattenpompoenen hebben hun naam niet gestolen: ze staan letterlijk bomvol wratten. Maar dat maakt ze natuurlijk net zo fascinerend. Mag het nog gekker, versier je huis dan met wat Autumn Wings Swan, zonder twijfel de meest decoratieve pompoen. Happy Halloween!

Pompoenoogst

Oogst je pompoenen voor de eerste vorst; laat butternuts wel zo lang mogelijk aan de struik narijpen, dan worden ze nog zoeter. Eetpompoenen bewaar je droog en fris maar niet koud: 15°C is ideaal. Een frisse hal of keldertrap  is beter geschikt dan een vochtige kelder. Leg onder grote pompoenen een viltje of een stuk dikke stof, zodat ze minder snel rotten. 

 

+1