De magie van de Vierkante Meter Moestuin

Groenten kweken wordt pas echt concreet

 1. Begin klein.
  Een oude zandbak, een afgedankte kruidenhoek of een vergeten streepje gazon: op één vierkante meter oogst je al met succes 12 tot 16 verschillende groenten.
 2. Kweek wat je lekker vindt, dat motiveert zoveel meer!
  Zo'n kleine tuin is verrassend productief: tussen april en oktober valt er altijd wel iets te oogsten.
 3. Verstop je minimoestuin vooral niet.
  Hoe dichter je moestuin zich bij de keuken bevindt, des te sneller je geneigd bent om wat nieuws te planten of te zaaien, je groenten te begieten of onkruid uit te trekken...
 4. Geen tijd?
  In een minimoestuin ben je met een kwartiertje per week rond.
 5. Tuinier biologisch.
  Vul je bak met Naturen Universele potgrond en Bodemverbeteraar voor Tuin en groenten, en strooi elke 6 weken Naturen Moestuinmest tussen de groenten of meng Naturen vloeibare Meststof voor Tomaten en Kruiden in je gietwater.

De zandbak als alternatief!

Ligt die zandbak er al jaren verlaten bij? Perfect! Haal de bodemfolie weg of doorprik hem en vul de bak met een laagje Naturen hydrokorrels en daarboven op een mengeling van biologische bodemverbeteraar en potgrond.

Niets zo smaakvol als groenten van eigen kweek! Schaf plantgoed aan, kies een zonnige plek en met 15 min. werk per week neem je een vliegende start in je vierkante meter moestuin.

Kweek groenten die snel groeien

Kies voor groenten die jij lekker vindt, die snel groeien, niet te groot worden en geen last hebben van ziektes: snij- en pluksla, rucola, spinazie, radijzen en warmoes. Zet er een pol bieslook bij en zaai wat (platte) peterselie, kervel, koriander of basilicum op de nog lege plekken.

Wil je wat meer variatie, weet dan dat je in een minimoestuin ook tuinkers, lenteui, rode bietjes en lage peulerwten kwijt kan. Wissel groene groenten af met kleurrijke: rode sla, paarse basilicum en rode of gele snijbiet of warmoes.Niets zo smaakvol als groenten van eigen kweek! Schaf plantgoed aan, kies een zonnige plek en met 15 min. werk per week neem je een vliegende start in je vierkante meter moestuin.

Laat de kinderen groenten zaaien die snel opkomen: tuinkers en rucola staan al na 4 dagen boven, radijsjes na een week en sla na anderhalve week. Zorg dat er genoeg groenten bij zitten die zij lekker vinden zoals wortels, of grappige minigroenten als Klein Duimpje-sla, gele kerstomaten, Tinkerbell-minipaprika’s en minibroccoli.

Wil je zaaien of eerder planten?

Neem een vliegende start en koop de groenten voor je vierkante meterbak als plantgoed: dat geeft zoveel sneller resultaat en werkt motiverender. Voorgekweekte kropsla, peterselie, basilicum, snijbiet of warmoes, rode biet en venkel vind je vanaf maart in het tuincentrum, op de markt of bij de lokale kweker.

In mei kun je al met trots je eerste oogst melden. Sommige groenten laten zich niet voorkweken en moet je wel rechtstreeks in de grond zaaien: radijzen, spinazie, wortels, kervel, ... 

 

+1