Doe de bodemtest

Weet jij hoeveel kalk of mest je tuin nodig heeft? Analyseer de bodem en ontdek hoe zuur, kalkrijk of vruchtbaar die is en wat je de komende jaren nu beter wel of niet bij geeft. Het kan je een pak moeite besparen.

Een mooi gazon, lang bloeiende rozen en een grote moestuinoogst: zonder extra mest lukt het niet. 
Maar soms zijn we ook te ijverig in onze tuinen, zeker als het op kalk aankomt. Uit onderzoek van de Bodemkundige Dienst van België blijkt dat 67 procent van onze moestuinen te kalkrijk is en dat ook de meeste van onze siertuinen en gazons een te hoge pH-waarde hebben. Dat komt doordat we elk jaar automatisch kalk strooien zonder dat we eigenlijk de juiste samenstelling van onze grond kennen. Niet slim, want een te kalkrijke grond kun je maar moeilijk weer neutraliseren, tenzij door veel geduld te oefenen. En al die jaren heb je nodeloos geld aan zakken kalk uitgegeven.  bodemanalyse'Gelukkig' verzuurt grond op termijn vanzelf, mede onder invloed van de zure regen. Maar zolang de grond te kalkrijk is, kunnen je planten noodzakelijke mineralen zoals fosfor, ijzer en mangaan niet uit de bodem opnemen, last krijgen van gele bladeren, verzwakken en vatbaarder worden voor plagen. Te zure grond is natuurlijk ook niet goed: daarin kunnen planten ook maar moeilijk voedingsstoffen opnemen en vertonen ze allerlei gebreken. Zure grond verbeter je door stelselmatig kalk toe te voegen. Maar voor je gaat bijsturen, moet eerst je weten hoe het precies met de grond in je tuin gesteld is, en een bodemanalyse laten uitvoeren.

Mét boodschappenlijstje

 Stalen van de bodem nemen, kun je gewoon zelf doen, met een tuindoos van de Bodemkundige Dienst van België. Je bestelt ze online, neemt zelf de stalen, stuurt die op met de post en ontvangt een gedetailleerd rapport over de zuurtegraad en het humus-, voedings- en mineralengehalte van je tuin, en een heel concreet bemestings- en bijsturingadvies voor de komende drie jaar. Heb je vragen over de voorgeschiedenis van je tuin, dan kun je een extra onderzoek naar zware metalen of residuen bij bestellen. Op de site de Bodemkundige Dienst vind je ook nog een handige rekenmodule waarmee je het bemestingadvies kunt omrekenen naar een boodschappenlijstje voor het tuincentrum. De volledige analyse met het rapport kost je 72,72 euro, maar dat geld heb je zo weer uitgespaard, door een veel juistere behandeling van je tuin.

Hoe neem je een bodemstaal? 

Duw kriskras in je tuin, liefst op vijfentwintig verschillende plaatsen, een holle plastic buis ruim 20 centimeter diep in de grond. Haal ze voorzichtig weer boven, en schud de aarde telkens uit in een emmer. Meng alle stalen goed door elkaar met een schopje, vul er het testzakje tot de helft mee en doe de doos ongefrankeerd op de post. Twee weken later is je rapport er. Meer info op www.bdb.be. 

+1