Droogte in de tuin

Wekenlang geen druppel regen, dat laat zich voelen in de tuin. Hoe help je je planten door de droogte heen? En wat moet je nu vooral niet doen?

BEB_00001BEB_00002

Bomen, struiken, hagen en rozen die je in februari of maart met blote wortel plantte, moet je nu echt wel een handje helpen. Geef ze één keer per week overvloedig water. Dat kan met de tuinslang, op een langzame stand. Reken op een volume van 3 emmers per boom, en 1 tot 2 per struik. Geef het water de kans om in de grond te dringen. Trek een cirkel rond je plant en zorg voor een geultje, zodat het water niet wegkan. Vooral buxus en taxus moet je goed in de gaten houden: eens ze bruinig worden, is het vaak al te laat. Bedek de natte grond met een laat mulch van gecomposteerde houtsnippers, cacaodoppen of sierschors. Blijf 5 centimeter van de stam weg.

Planten en zaaien?

Borders aanleggen, kan nu nog wel, mits je de grond goed voorbereidt. Meng flink wat compost of bodemverbeteraar door de bodem en giet de plantgaten de avond voordien vol water. Dompel je planten in pot minstens een uur voor het planten in een emmer of ton, begiet ze meteen na het planten en doe er een mulchlaag van compost rond. Op die manier houden je vaste planten het makkelijk een paar weken uit, zonder extra water. Was je van plan gazon te zaaien? Stel het nog even uit. Wat je wel kan doen is de bodem al klaar maken: frezen, bodemverbeteraar en meststoffen toevoegen, fijn harken en rollen. Komt er onkruid tevoorschijn, laat het dan staan en schoffel het 1 of 2 dagen voor je gras gaat zaaien, weg. 

Moestuin kreunt

In een doorsnee meimaand boomt het in de moestuin, nu kan je alleen maar wachten tot je wortels en spinazie willen kiemen en de sla en bloemkolen willen groeien. Want zonder water gebeurt er niets in je tuin, al helemaal niet als je op zandgrond tuiniert. Het vliesdoek, dat je anders tegen de vorst uithaalt, kan je nu wel tegen de droogte inschakelen. Geef de geulen waar je hebt gezaaid royaal water en bedek ze met het doek, tot de zaden gekiemd zijn. Boontjes die je in potjes voorzaaide, moet je wel uitplanten voor ze te groot worden. Giet de avond voordien flink wat water in de plantgaten, plant, begiet en strooi meteen 2 à 3 centimeter hennepstrooisel rond je jonge planten. Zo'n mulchlaag bespaart je alvast een pak gieterbeurten en kostbaar water. 

BEB_00003

Maar de droogte heeft ook zo z'n voordelen. Er valt voorlopig weinig onkruid te bespeuren, de slakken houden zich schuil en van bladluizen is nog amper sprake. Ook het gras groeit lang niet zo hard als in een regenachtige maand. Zet de stand van je grasmachine voorlopig wel één eenheid hoger. Vergeet de dieren in je tuin niet. Egels, vogels en padden zullen je dankbaar zijn voor de schaaltjes water die je in rustige hoekjes achterlaat.

+1