Fruit: deze maand planten, volgende lente smullen

Verlang je nu al naar rode besjes, rijpe perziken of sappige kersen? Fruitbomen,  bessenstruiken en klimmers die je deze maand plant, leveren met een beetje geluk volgend jaar al de eerste vruchten.

Bes voor elke tuin

Fruit: deze maand planten, volgende lente smullenEen bessenhoek kan in elke tuin, hoe klein ook. Het makkelijkst zijn de frambozen. Die groeien probleemloos, vergen maar één simpele snoeibeurt per jaar en zorgen doorgaans voor een flinke opbrengst. Je hebt soorten die zowel in de lente als in de herfst vruchten opleveren, zoals de herdragende Polka (voor een goed doorlatende plek) of Himbo Top (syn. 'Rafzaqu') (voor een zwaardere, nattere bodem). Met een herfstframboos als Autumn Bliss heb je nog tot in oktober vruchten. Wil je ook rode, witte of zwarte (‘cassis’) bessen, of kruisbessen, kies dan altijd voor ziekteresistente soorten en geef ze flink wat organische mest. Combineer minstens één vroeg- en één laatbloeiende, zet ze zo’n anderhalve meter uit elkaar en leid ze langs een draad. Zo verlies je het minst plaats, is de snoei goed bij te houden en kan je er altijd makkelijk bij om te oogsten. Of probeer eens een jostabes, een erg smakelijke kruising tussen cassis en kruisbes.

 Lekkere klimmers

Meer dan een zonnige muur, een klimrek of pergola heb je niet nodig om je eigen druiven, kiwi's of kiwibessen te oogsten. Omdat deze klimmers zo decoratief zijn, kan je ze op elke plek in je tuin kwijt, zelfs tegen je voorgevel. Een natte bodem of zware klei zijn niet aan hen niet besteed. Waar ze wel dol op zijn, is organische mest met veel fosfor en kalium. Te veel stikstof zorgt voor veel blad en weinig vruchten. Kies als buitendruif de blauwe Boskoop Glory of de herontdekte oude muskaatdruif Roland, met roze geparfumeerde vruchten in oktober. Kiwi's en kiwibessen plant je altijd per twee - je hebt een mannelijke en vrouwelijke plant nodig, voor de bestuiving. Snoei ze regelmatig; het zijn harde groeiers. Kiwibessen leveren kleine maar zoete vruchtjes op die je zo in je mond stopt - deze minikiwi's hebben namelijk niet zo'n vervelende ruwe schil als hun grote broers. Je hebt ze in het groen, geel en rood; de beste zijn Weiki, Jumbo en Issai. Ze zijn ook erg lekker in jam.

Minstens één fruitboom

Wie een beetje plaats heeft, plant minstens één fruitboom in de tuin. Laagstammen appelaars of perelaars, waarbij de kruin begint op een halve meter, leveren het snelst mooie lentebloesems en vruchten op. Zorg voor zoveel mogelijk variatie in smaken en rijptijden: Reinette, Cox, Jacques Lebel, Elstar... Vraag je kweker welke soort je zeker moet planten voor een optimale bestuiving. Tegen een muur of schutting op het oosten, zuiden of westen kan je leiboompjes kwijt. Perziken hebben veel zon nodig, appels het minst. Erg decoratief zijn vergeten fruitsoorten als mispel, kweepeer of moerbei, bijvoorbeeld als solitair in je gazon. Vooral de reuzenmispel ‘Flanders Giant’® is een echte aanrader. Deze boom wordt niet hoger dan 3,5 meter, bloeit in de lente met grote geurende bloesems en levert in de herfst mispels tot 7 cm diameter op.

+1