Geef kleur aan je terras

In maart ligt de tuin er nog kaal bij. Koop wat viooltjes, madeliefjes en primula's en steek je terras alvast in een fris lentekleurtje. Met de juiste verzorging heb je tot mei bloemen.

Geef kleur aan je terrasDe madeliefjes die je nu in het tuincentrum en de bloemenwinkel toelachen, zijn grote zussen van het tuinmadeliefje (Bellis perennis) dat in je gazon opduikt. Je vindt ze in het wit maar kies liever de roze of wijnrode versie - dat vrolijkt je terras of balkon zoveel meer op. Madeliefjes zijn erg makkelijk: meer dan een zonnig of licht beschaduwd plekje en af en toe wat water hebben ze niet nodig. Ze bloeien lang en laten zich niet door een vorstprik ontmoedigen.

Vrolijk viooltjes

Combineer je madeliefjes met vrolijke viooltjes. Je vindt ze in de meest uiteenlopende kleuren, van roze tot paars, geel en oranje, of meerkleurig, met twee of zelfs drie tinten in één bloem. Zet ze in potten met gelijkaardige, felle kleuren, voor maximaal effect. Veel zorg hebben viooltjes niet nodig, als je ze maar regelmatig water heeft. Je kan ze zowel in de zon als in de schaduw kwijt; zelfs een nachtje vorst kan hen niet deren. Koop meteen een bak viooltjes; met enkel een paar haal je maar weinig effect.

Uitbundige primula's

Primula's zijn volle zussen van de wilde sleutelbloemen uit het bos. Je vindt ze in de klassieke tinten geel maar ook in het wit, roze, rood, blauw of paars, al dan niet met een zonnig geel hartje. Vind je ze wat ouderwets? Koop dan een paar tweekleurige primula's - die ogen heel erg sjiek. Primula's hebben graag regelmatig een slokje water. Giet niet bovenop de plant maar aan de rand van de pot, anders gaan de bladeren rotten. Kou kan primula's niet deren; te veel zon vinden ze minder fijn.

Twee maanden mooi

Het geheim van een geslaagd lenteterras? Kies voor één of twee tinten, plant ze in oude terracottapotjes op een rijtje op de vensterbank of vul er een grote schaal mee op je tuintafel. Mag het wat uitbundiger, maak dan een bonte mix van veel kleine potjes bij elkaar.

Leg onderin je bak een laag potscherven of grof grind voor de afwatering. Vul met potgrond voor bloembakken van goede kwaliteit – laat je niet verleiden tot goedkope potgrond! Strooi tussen de planten een laagje fijne schors tegen onkruid en verdamping. Doe elke veertien dagen een scheut vloeibare mest in je gietwater. Haal uitgebloeide bloemen stelselmatig weg. Zijn je planten uitgebloeid? Plant ze in de tuin! Daar kunnen ze nog jaren lang verder leven.  

+1