Help de eekhoorns de winter door

In tegenstelling tot egels kennen eekhoorns helemaal geen winterslaap. Alleen bij veel regen, storm, ijzel of wanneer er een dik pak sneeuw ligt, blijft deze acrobaat een paar dagen 'binnen' in zijn nest, tot de honger weer de overhand neemt. Eekhoorns eten vooral eikels, noten en kegels van naaldbomen maar afhankelijk van het seizoen vullen ze hun maaltje aan met knoppen, bladeren, bessen, schors, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren en jonge vogels. In de late zomer en herfst eet een eekhoorn flink meer, om een vetreserve aan te leggen, en slaat hij aan het hamsteren voor de wintermaanden. Hij verstopt allerlei lekkers in boomholtes en –stammen, en in holtes in de grond. Later vindt hij z'n voorraadplekjes terug, dank zij zijn sterk ontwikkeld reukvermogen. Maar als de grond bevroren is of er ligt een dik pak sneeuw, lukt dat niet. Help de eekhoorns in je tuin, met een nootjesbar.

Nootjesbar

takken insecten

Verwen de eekhoorns - in onze tuinen zijn dat bijna altijd gewone rode eekhoorns - met pinda's en allerlei noten zoals kastanjes, okkernoten, hazelnoten...  Je kunt een voederhuisje kopen of er zelf een maken. Zoek een stevige plank, monteer ze op een paal en leg bovenop een diepe bokaal op z'n kant. Bevestig die aan de plank met een fietsrekker of een oude fietsband, zodat hij zeker niet weg rolt. Vul met nootjes of een eekhoornmix, en vul regelmatig bij; door het glas kan je de eekhoorn lustig zien smullen. Hang ook een winterverblijf in de buurt: een oud vogelhuisje waarvan je de ingang verbreedt  naar 5 à 6 centimeter, is een prima logeerplek voor de eekhoorn in de winter en meteen een nestplaats voor de lente.

Vergeet ook de insecten niet!

Vergeet zeker de nuttige insecten in je tuin niet. Ook al zie je ze niet meteen zitten, toch kunnen oorwormen, pissebedden, spinnetjes, duizendpoten nu wel een winterslaapplaats gebruiken. Verzamel takken en twijgen uit je tuin op een hoop, of bind ze samen tot compacte bussels. Ben je creatief, bouw er dan een twijgjesman, als een soort vogelverschrikker, of een dierenfiguur zoals een kraanvogel mee. Zorg dat er zeker wilg en vlier bij zit: in het zachte merg binnenin kunnen een pak 'kriebelbeestjes' nestelen. Die ruimen dan, als bedankje, volgende lente een pak bladluizen voor je op.

P.S. Een verzwakte eekhoorn, egel of vogel in de winterkou gevonden? Zet hem meteen in een kleine kartonnen doos met verluchtingsgaatjes, op een rustige, tochtvrije plek, bijvoorbeeld in de garage. Leg kranten of een doek op de bodem. Sluit de doos en vermijd alle stress voor het dier. Geef geen eten of drinken en contacteer het dierenopvangcentrum in je buurt, via www.vogelbescherming.be.

 

+1