Het grote herfstonderhoud

Is je tuin klaar voor de herfst? Profiteer van het zachte weer om de laatste klusjes van dit jaar aan te pakken. Met een opgeruimde tuin spaar je immers een pak werk uit in de lente.

Rondje snoeien

Het grote herfstonderhoudHet is nu hoog tijd om alle hagen een laatste keer te snoeien. Strooi daarna een herfstbemesting en een laagje compost van 5 cm over de bodem uit. Dat houdt de wortels warm en vochtig, activeert het bodemleven en verstikt eventuele onkruidzaden. Controleer je rozen en knip de uitbloeide bloemen systematisch weg; sommige doorbloeiers houden nog energie over om tot in november door te gaan. Oogst op een droge, zonnige dag wat zaden van een- en tweejarigen of vorstgevoelige vaste planten. Laat ze drogen bij kamertemperatuur en bewaar ze in een papieren zak, op een droge, donkere en koele plek. Verwen je gazon met een laatste portie organische mest. Heb je last van een mol in het gazon, ruim dan altijd zo snel mogelijk de hopen op, voor ze tot kale plekken leiden. September is de ideale maand om een nieuw gazon te zaaien. Speelgazon kan tegen een stootje en is beter bestand tegen droogte dan fijn siergras. Extra miniklavers in de mengeling houden je grasmat langer groen.

Tijd voor aankopen

Nu de bodem nog warm en vochtig is, kan je naar hartenlust planten. Deze maand houden een pak kwekerijen van vaste planten opendeurdagen, met bijhorende kortingen. Profiteer ervan. Zorg voor voldoende herfstbloeiers als zonnekruid en duizendknoop, en meng met grassen: struisriet, vingergras of diamantgras. Laat de uitgebloeide stengels en zaadhoofden in de borders de hele winter staan. Zonnebloemen, Agastache, bottels van rozen en allerlei besjes vormen straks een lekker vogelmaaltje. Stilaan beginnen ook de egels aan hun winternest. Het liefst slapen ze in een holletje van bladeren, stro, takjes en mos. Maak je tuin dus niet te proper; een berg bladeren in een rustige hoek van je tuin is ideaal. Laat ook wat afgevallen appelen en peren liggen; vlinders als de atalanta, lieveheersbeestjes en merels zijn er dol op. En de slakken? Die gaan pas in winterrust wanneer de temperatuur onder 5 °C duikt - hou ze dus in de gaten! Ook de bladluizen blijven nog even actief. Vooral rozen kunnen er last van hebben. Met een kant-en-klaar biologisch middel ben je er zo weer vanaf.

Moestuin winterklaar?

appelenJe kan nog altijd winterspinazie en veldsla in volle grond zaaien. Scheur kruiden die te groot geworden zijn: bieslook, citroenmelisse, dragon en munt. Pluk de laatste buitentomaten en laat ze binnen afrijpen. Bedek de lege percelen in je moestuin met een mengeling van grasmaaisel, bladeren, grove compost of stal- of champignonmest, of zaai een groenbemester zoals Phacelia. Die brengt extra stikstof in de grond en houdt de bodem de hele winter mooi bedekt, zodat de nuttige stoffen niet uitspoelen. Heb je een natte tuin, graaf dan grachtjes tussen de bedden; zo trekt het water in de lente sneller weg en hoef je niet al te lang te wachten met zaaien en planten.

+1